Какво пожертвахме заради Интернет?

Какво пожертвахме заради Интернет

Много от нас не са способни да оцелеят и ден без Интернет. Нашето модерно общество е станало силно зависимо от уеб пространството, което е пряка последица от еволюцията и развитието на света.

Всеки ден посещаваме онлайн мрежата и дотолкова сме свикнали да бъде част от нашия живот, че дори понякога не осъзнаваме какво влияние има Интернет върху нас и цялото ни съществуване. Несъмнено, Интернет е нещо велико и уникално и сме късметлии, че го има.  Но все пак това удобство си има и цена. Трябва за момент да се запитаме какво сме пожертвали в името на тази привилегия.

Лично пространство

Това е нещо, с което всички Интернет потребители вероятно са наясно, особено ако имат профили и са активни в социални мрежи, като Facebook и Twitter.

Днес, ние силно разчитаме на онлайн мрежата да ни предоставя всякаква информация, развлечения, продукти и т.н. Тази зависимост означава, че ние трябва да разкрием и повече лична информация за себе си ( контакти, номера на кредитни карти, предпочитания и т.н.).

Дори ако решите да нямате нищо общо с тези социални сайтове, ваши снимки и друга информация е възможно да се озоват във Фейсбук. Но как? Докато имате приятели, които са активни там и в други подобни сайтове, винаги могат да споделят  нещо за вас, което да е достъпно за останалия свят. Били сте на купон предната вечер и снимката ви вече е качена в нечий профил? Обикновено така става.

Най-вероятно има сайтове, където сте се регистрирали за бюлетини, онлайн пазаруване и т.н. Кой е казал, че всички тези компании пазят данните ви в конфиденциалност? Чудили ли сте се откъде получавате толкова различни спамове в електронната си поща? Вече имате някаква представа.

Бисквитките също могат да разкрият много неща за вас, защото показват цялата история на сърфирането ви в Интернет – кои сайтове сте посетили, какво сте търсили и т.н. Някои компании могат да се възползват от това, за да осъществят своите маркетингови цели или да ви изпращат спам.

Надеждността на информацията

С милионите блогове, които съществуват в онлайн пространството, често изниква въпросът до колко тази информация, която ни бива предоставена е точна и надеждна. Като се има предвид удобството и ниската цена на създаване на блог, изглежда, че има липса на отговорност, за това какво се публикува в тях.

Журналистите, които допреди време строго се придържаха към фактите и създаваха истински истории, сега са заменени от блогъри, които по всичко личи, че не действат по този начин. Резултатът е, че получаваме огромен брой различни варианти на една и съща история и в един момент не знаем на кого и какво да вярваме.

Авторските права

Докато някои блогъри пишат своите текстове и се стараят да бъдат оригинални и креативни, други просто взимат истории от други източници и претендират, че те са авторите. Плагиатството, както е познато това действие, не е нещо непознато в онлайн мрежата. Вероятно редовно попадате на статии с едно и също съдържание, което се появява в различни сайтове, без препратка към оригиналния източник.

Често се случва вместо да си купим последният албум на нашият любим изпълнител или група да го свалим безплатно от Интернет. Това също е вид нарушение на авторските права. Същото важи и за игрите, книгите, приложенията и филмите, като всички те могат да бъдат изтеглени нелегално чрез торенти.

Независимо дали подкрепяте безплатното разпространение на информацията, авторските права никога не са били толкова драстично нарушавани, както след появата на Интернет.

Истинското общуване

От една страна, безспорно Интернет улеснява обуването –  имейли, месинджъри, скайп, социални сайтове, чат канали, форуми и т.н. Но заради тези възможности за свързаност, които са еволюирали с времето, Интернет ни е накарал да пожертваме истинското и искрено общуване.

Съобщението под форма на текст може да бъде трудно да се интерпретира онлайн. Много от нас са имали недоразумения от неяснотата на имейл или онлайн чат. За да компенсираме липсата на изражението на лицето и езика на тялото от реалния живот, ние използваме емотикони. Но въпреки това, все повече хора не стават от компютрите, за да са в контакт с приятели и колеги, вместо да изпият едно кафе с тях навън. Това за пореден път ни показва, колко сме зависими от киберпространството.

Балансът между работата и живота 

Докато Интернет не спира да се развива, работните изисквания също нарастват. Клиентите очакват компаниите да бъдат на разположение 24 часа в денонощието, което означава, че един напълно функционален сайт е задължителен. Заключението от подобни очаквания е това, че служителите имат достъп до своите имейли през малките часове на денонощието и трябва да откликнат възможно най-бързо на запитванията. Линията между работа и личен живот тук е нарушена и доста често пренасяме работните си задължения у дома.

Самият факт, че Интернет е достъпен 24/7 означава, че можете да си проверите имейла, когато пожелаете. Доста работодатели  знаят това и го използват в своя ползва, изпращайки неща за вършене през почивните дни.

Едно нещо, което Интернет никога няма да погуби – творческия и креативен ум

Изглежда, че човешката креативност и жажда за иновации нямат край. Това е особено вярно,след като генерирането на съдържание от потребителите е основната характеристика на Интернет. Разглеждайки видеоклипове, сатирични блокове, подкасти и т.н. става ясно, че Интернет ще се развива заедно с неизчерпаемата креативност на човека.

Loading Facebook Comments ...