Какво представляват RSS емисиите?

 

Какво представляват RSS емисиите

Любопитни ли сте да научите какво точно представляват RSS  емисиите? Прочетете цялата статия и ще научите всичко, което ви интересува. 
Какво е RSS четец?

RSS четецът е програма, в която всеки потребител добавя RSS  емисиите на любимите си сайтове и там  на едно място  има всички актуализации и новости по темите, които следи и го вълнуват.  Някои от най-популярните RSS четци са Google Reader, Bloglines, Newsgator.

Какво е RSS Feed?


RSS е абревиатура от “Really Simple Syndication” и представлява удобен начин потребителите да имат лесен и бърз достъп до информация на теми, които ги интересуват, новини и актуализации на съдържания, без да се налага да посещават даденият сайт, за да прочетат публикувания  материал. Тоест вместо да разглеждате поотделно всеки един от любимите си сайтове, за да проверите какво ново  има там, абонирайки се за RSS за предпочитаните сайтове, на едно място получавате известия за всеки ъпдейт в тях.

Днес почти всички уебсайтове предлагат RSS FEED на своите читатели.
Ако работите с WordPress, то тогава вие автоматично ще имате feed след инсталация на WordPress скрипта на вашият домейн, който изглежда така: http://yourdomain.com/feed

Ако ползвате WordPress е препоръчително да активирате услуга Feedburner на Google, тъй като това ви предлага опции за проследяване на посетителите и информация за трафика. Накратко Feedburner е услуга, чрез която се управляват абонатите по RSS.

Част от предимствата на този инструмент са няколко:

  • виждате реалният брой хора, които следят RSS емисиите на блога/сайта ви
  • имате по-добри позиции в търсачката
  • вашите читатели могат да получават RSS емисиите на своя имейл

Защо  трябва да използвате RSS Feed?

  • читателите ви получават лесен начин да се абонират за нови ъпдейти и са винаги в течение с публикациите, които качвате в сайта си, без да се налага да го посещават всеки път.
  • можете да предложите на читателите да се абонират за новостите в сайта ви по имейла . Така че всеки път, когато постнете нов материал, те ще бъдат уведомени. Това се прави с вграждането на Feedburner.
  • създаването на RSS канали за вашия блог и добавянето към главните RSS FEED агрегатори е мощна стратегия за увеличаване на трафика. Помага ви да изградите множество обратни връзки и препратки  като всичко, което трябва да направите е да добавите вашия RSS FEED URL  към тези сайтове.

Как да използвате вашите RSS канали?

Ако искате да имате добър и качествен блог и да сте в пълно разбирателство с Google, трябва да намерите начин да предложите качествено и стойностно съдържание. Особено след Google Panda Update е необходимо не само да „храните“, търсещите машини с уникално съдържание, но и се налага да пишете смислени и информативни постове, за да се класират успешно.


През февруари 2011 г. Google направи подобрения в алгоритъма си за индексиране на страниците, който нарече Google Panda Update.  Ъпдейта на Google има за цел да класира само качествените сайтове с хубаво съдържание, като елиминира от челните позиции такива с копирани или ненадеждни статии. Основно на прицел са т. нар. „ферми със съдържание“, които не носят никаква полза за потребителите. Съдържанието в тях се базира на определени ключови думи, които са най-търсени в Google, като така лесно се издигат на предни позиции и получават по-голям трафик.
Единственият начин, за да не попаднете в ръцете на Пандата е като пишете добро съдържание, което да е насочено към читателите, а не към търсещите машини.
Веднъж, щом сте създали ваш RSS канал, нищо не може да ви спре от промотирането му в подходящи уебсайтове, които са проектирани за тази цел – да показват на потребителите RSS емисии за различни тематични категории.
И как това ще помогне на вашият блог? Това е линк билдинг стратегия, която уебмастърите често използват за оптимизация на търсачки и маркетингови кампании.

Как да предпазите RSS Feed съдържанието от крадци?
Сигурно знаете, че има доста злонамерени собственици  на сайтове, които без да се замислят биха откраднали вашето feed съдържание и ще го използват за собствени цели.


Ако работите с WordPress можете да използвате плъгина “RSS FOOTER”, който ви позволява да поставите специално съобщение в съдържанието на RSS feed и да включите обратен линк към уеб сайта ви.
Така дори вашето RSS feed съдържание да е откраднато, никой няма да може да използва това съдържание като свое, защото то винаги ще бъде с вашето съобщение и обратен линк към сайта ви.

Loading Facebook Comments ...