NFC – какво знаем за тази технология?

NFC - какво знаем за тази технология?Near Field Communication или  NFC се очертава да бъде една от най-горещите технологични тенденции през следващите няколко години. Мобилните платежни системи, подкрепени от големи финансови институции, са вече или тествани или има планове да бъдат изпробвани, докато смартфоните с вградени NFC чипове си проправят път в Европа, САЩ и лека-полека и в България.


Но отвъд плащанията, NFC има потенциала  да достигне до много други индустрии. NFC би могъл да позволи на нашия смартфон да плаща различни видове продукти, да отваря врати, както и да го използваме като ID или дигитален билет за градския транспорт и атракции. Можете да кажете сбогом на ключовете, портфейлите, картите и всякаква друга допълнителна тежест в джобовете.

Разбира се, има някои пречки преди тази технология да заработи изцяло, като например осигуряването на подходящата инфраструктура и решаването на проблемите със сигурността.
В тази статия ще ви обясним какво точно представлява NFC и как тази технология може да подобри живота ни.

Какво е комуникация от близки разстояния?

Нека започнем с основното и по-точно какво е NFC.
NFC е безжична технология, която позволява високоскоростно прехвърляне на данни от едно устройство на друго на близки разстояния. Всъщност, това е една по-модерна версия на RFID (Radio-frequency identification) стандартите, които използват радиовълни за идентификация. Но NFC  има свой, уникален набор от характеристики, които ще определят как да се използва в реални приложения. Джаджите, които имат вграден NFC чип са в състояние да разчитат и предават данни на друго такова устройство на разстояние 4- 10 см.


Взаимодействието на малки разстояния намалява вероятността от нежелана външна намеса и прави NFC особено подходящ за претъпкани места.  Възможността да бъде „открадната“ информация, докато плащате примерно сметката си в магазина, се намалява драстично.  Връзката между устройствата се осъществява за по-малко от секунда, като не се налагат никакви допълнителни действания или настройки, преди да решите да използвате NFC.

Как работи?

Един съвсем прост пример за това, как работи технологията е например: ако насочим смартфон, оборудван с NFC чип към интерактивен плакат и от него можем да свалим необходимата информация само за секунди – трейлър, ревюта, програма и дори има опция да купим билет онлайн.

Технологията е приложима и като средство за идентифициране в градския транспорт, театри, кина, сгради и т.н. Като цяло обаче засега се използва най-често за извършване на бързи плащания и покупка на филмови билети.

Разбира се, можете да купите онлайн билет за филм и след това да получите  информацията като QR код, прикачен към имейла, който да принтирате или просто от дисплея на смартфона да сканирате в театъра. Но вместо да приплъзвате кредитна карта или да сканирате баркод , с  NFC  технологията ще бъде далеч по-лесно и по-бързо.

За какво ще използваме тази технология?

Доста се шуми около способността на NFC за извършване на мобилни плащания  и това се дължи на факта, че вашият телефон ще се превърне в портмоне. NFC има потенциала да замени кредитните и банкови карти с това малко устройство (смартфона ви), което така или иначе носите навсякъде със себе си.
Можете да го използвате и в публичният транспорт. В  някои по-големи и напреднали държави започва да се изгражда система за  NFC плащания, където хората могат  да си купят билет за автобуса, трамвая или метрото с телефона си.
Освен това покупката на концертни билети, билети за театър, филми, фестивали, опера, самолетни билети, за спортни събития, също ще се осъществяват с NFC.
Представете си само, че можете да се отървете от всички ключове, които ежедневно сте принудени да носите със себе си – за колата, за апартамента, за гаража, за офиса  т.н. Скоро, телефонът ви изцяло ще ги замести.


Дали ще купувате хранителни стоки, дрехи, техника и т.н., с  телефона си ще имате възможност да получите достъп до ревюта, допълнителна информация за продуктите или цените в други магазини.
На този етап все повече смартфони започват да се произвеждат с тази функция, която е бъдещето на  технологичния свят. Несъмнено е нещо, което значително ще улесни ежедневието ни и ще ни спести доста време и главоболия.

Според анализ на компанията Juniper Research до две години всеки шести човек ще притежава такъв телефон и NFC функционалността широко ще навлезе в нашето ежедневие.

Loading Facebook Comments ...