Някои от незабележимите промени в Windows 8

Някои от незабележимите промени в Windows 8Тук ще ви представим някои от подобрените инструменти и функции за сигурност в операционната система Windows 8.

Началният екран на Windows 8 е най-видимата промяна в новата операционна система, но някои от най-големите  подобрения не са толкова забележими. Когато по-късно тази година платформата излезе официално на пазара, новият начален екран и приложенията в метро стил вероятно ще са първите промени, които ще ви направят впечатление, но не само това са нововъведенията.

Microsoft направиха някои доста сериозни актуализации в сигурността, за да поддържате системата си далече от зловредни програми и да подобри способността на Windows в борбата с вируси и компютърни червеи.

Windows 8 с по-добра антивирусна защита

За първи път в историята на Windows ще се радвате на защита от вируси, шпионски софтуер, троянски кон и други зловредни софтуери, още от първия ден, в който стартирате вашия компютър, без да харчите излишни пари за антивирусни програми. Windows 8 е с подобрена версия на Windows Defender, която включва освен традиционни антивирусни функции, така и защитата от всякакви видове вируси ( и то напълно безплатно!). Windows Defender е с подобна защита и интерфейс като Microsoft Security Essentials, която Microsoft  предоставя на потребителите за безплатно сваляне от 2009.

Windows Defender ще ви осигури основната защита от вируси и зловредни програми и  закупуването на годишен абонамент  на антивирусен софтуер (например от McAfee или Norton) или свалянето на безплатен пакет (AVG или  Avast), вече не е задължително. Windows Defender ви дава всичко онова, от което се нуждае компютъра, за да бъде защитен.

По-добра защита при сваляне на файлове от Интернет

Когато Microsoft представиха Internet Explorer 9, SmartScreen Filter на браузъра бе подобрен, за да помогне за засичането и блокирането на непознати и потенциално зловредни програми, които сте изтеглили. Този инструмент допълва филтрирането на уебсайтовете на IE, която работи, за да блокира фишинга и зловредните сайтове. SmartScreen Filter е вграден в системата на Windows и ще работи, докато използвате IE, Firefox, Chrome или всеки друг браузър.

Когато за първи път задвижите програма в Windows 8, която сте свалили от Интернет, SmartScreen Filter я проверява в списък с познати и сигурни приложения и алармира, ако е непозната, като се опитва да ви предупреди, че  е възможно да бъде вирус.

Откакто Microsoft добавиха функцията  SmartScreen, компанията премахна предишната програма Security Warning. Това е хубава промяна, тъй като намалява броя на диалоговите прозорци, които да затваряте – с Windows 8 ще виждате предупреждения само, ако нещо не е наред.

По-бързо, по-сигурно стартиране 

Започвайки с Windows 8, Microsoft ще промотира нов тип бут метод – UEFI (Unified Extensible Firmware Interface), който подобрява и замества архаичната BIOS система, която повечето компютри използват в продължение на десетилетия. UEFI е с по-добра защита, по-бързо стартиране и  редица други предимства.

Благодарение на този нов вид зареждане и другите системни подобрения, вашият компютър ще се включва и зарежда за по-малко от 8 секунди, от момента на натискането  на бутона на захранването.

Въпреки че  Windows 8 ще работи на  PC – тата със стара BIOS бут система, Microsoft ще изисква новите компютри, които са сертифицирани с Windows 8 да използват UEFI със  Secure Boot функцията, позволена по подразбиране.

Изискването за Secure Boot предизвика някои притеснения сред производителите, тъй като може да усложни процеса на използване на Linux дистрибуцията или двойното зареждане на няколко системи. Въпреки това Microsoft обеща да запази бут контрола в ръцете на потребителите и  компанията ще изисква от системните производители, които участват в сертификационната програма на Windows 8, да предлагат начин за потребителите да изключат функцията  Secure Boot на компютрите си (но не и на таблетите)

Два нови вида пароли

Windows 8 въвежда два нови вида пароли, които да използвате, когато влизате в акаунта си – „парола картинка“ или „четири – цифрен ПИН“.

За „парола картинка“ ви е необходима снимка или изображение и избирате три жеста (комбинация от кръгове,прави линии или кликове) в различни места, за да създадете „нова парола“.

ПИН ви позволява да се логнете по-бързо, а пък снимката – да бъдете по-креативни и забавни.

Loading Facebook Comments ...