10 стъпки, които ще оптимизират Windows 7

10 стъпки, които ще оптимизират windows 7

Microsoft  са постигнали отлични резултати с Windows 7, правейки производителността на системата много добра. Но с времето е напълно нормално Windows 7 да започне да работи по-бавно и да се нуждае от известна грижа, за да може да възвърне предишната си блестяща форма. Освен това, могат да се използват и някои вградени функции в платформата, които да подобрят цялостното представяне на компютъра ви.

Изключване на ненужните услуги

Не всяка системна услуга, която работи на Windows 7 машина е необходима. Редица услуги могат да бъдат изключени или модифицирани за работа само, когато това е необходимо. Веднъж, след като направите тези промени, приложенията повече няма да консумират допълнително ресурси от системата и компютърът няма да се натоварва излишно.

 

Намаляване на броя на стартиращите програми

Възможно е Windows 7 да започне да „страда“ от тежестта на софтуера, който е наличен в него. Много програми инсталират повече от това, което е необходимо и включват помощни приложения.

Можете да влезете в настройките на операционната система и да премахнете нежеланите приложения или пък просто да спрете помощният софтуер да се зарежда . Това  става и с помощта на Msconfig, който отдавна е част от Windows. Msconfig ви дава възможност да изберете кои програми да спрат да се зареждат и също да предприемете  други стъпки към подобряване общата производителност на системата.

За да използвате Msconfig, отидете на Start менюто и в лентата за търсене въведете Msconfig. Просто бъдете внимателни какво избирате, докато изключвате различни елементи.

 

Премахване на ненужният софтуер

Ако сте си купили компютърът, инсталиран с куп безполезни неща в него, които никога няма да използвате, най-доброто, което да направите е да се оттървете от тях.

Отново отивате на Старт менюто, после Контролен панел, Програми и функции и премахвате софтуерът, който няма да използвате.

 

Защитете компютъра си от вируси и шпионски софтуер

Ако работите с Windows, трябва да имате Anti-Malware програма за поддържането на вируси и шпионски софтуер далеч от вашата система. Нищо няма да съсипе производителността на системата, така както един зловреден софтуер. Един от най-добрите инструменти за тази цел, който е и напълно безплатен е Microsoft Security Essentials.

 

Проверявайте паметта на компютъра си

Колко РАМ памет имате? Дали вашата система използва цялата РАМ? Дали твърдият ви диск е препълнен? Ако компютърът ви много се бави при изпълнение на различни задачи или е много муден, проверете как стои въпросът с паметта.

Ако паметта на компютъра не ви е достатъчна, обмислете идеята за добавяне на повече памет.

 

Поддържайте система си дефрагментирана

Ако използвате традиционния въртящ се диск на вашата Windows 7 машина, можете да поддържате системата да работи с максимална ефикасност, като периодично дефрагментирате твърдия диск. Но ако използвате SSD диск – не правете това! Първо, че няма да има никакъв ефект върху производителността и второ, значително ще съкратите живота и на без това скъпия SSD.

Дефрагментацията е планирана да се прави веднъж на седмица, но можете да промените това като отидете на Старт/Аксесоари/Системни инструменти/Дефрагментация.

 

Използвайте ReadyBoost

ReadyBoost позволява на системата да направи едно USB устройство за съхранение като кеш памет, подобрявайки цялостното представяне на системата.

А ето и една хубава черта – Windows може да прецени дали ReadyBoost ще осигури по-добра производителност, а ако това не е така,  няма да ви позволи да го използвате.

 

Loading Facebook Comments ...