Таблет или смартфон? Какво да избера?

Много от Вас вече се радват на двете устройства едновременно, но за тези, които тепърва ще се топнат в света на технологиите, този въпрос е неизбежен. Кое ще е по-добре за мен? Таблет или смартфон? Или и двете наведнъж? Разбира се, невинаги успяваме да вземем решение, поради множеството мнения от роднини, приятели, познати, колеги и така нататък, и затова ние в Ardes.bg ще Ви помогнем с няколко съвета.

smartphone-vs-tablet

 

Едно от решенията, разбира се, е да купите и двете устройства наведнъж, но реално погледнато  на повечето от нас ни трябва само едното.

Има множество неща, които трябва да се вземат предвид преди покупката, но най-важните въпроси, на които трябва да си отговорите, са :

За кого е? За какво ще се използва? Колко съм готов/а да платя? Какъв размер на екрана ми трябва?

 

Най-голямата разлика между таблетите и смартфоните очевидно е размерът на дисплея, но този факт съвсем скоро ще се превърне в мит с навлизането на все по-големи смартфони на пазара и обединяването на двете устройства в едно.  Ако търсиш най-доброто от двата свята събрано в едно, може би ще искате да погледнете FonePad устройствата на Asus или Nokia Lumia 1320.

 

Смартфон Nokia Lumia 1320

 

 

 

Ако плановете Ви за ново устройство включват много филми, четене на е-книги и списания или доста сърфиране в Интернет – препоръчваме Ви да си закупите таблет.

Въпреки че всичко това е възможно и на смартфона, не е особено удобно от гледна точка на дисплея. Смартфоните са по-мобилни и подходящи за музика.

 

Ще препоръчаме смартфон на потребителите, които са по-често в движение и държат на портативността толкова, колкото и на функционалността. Смартфоните са по-удобните устройства за писане на съобщения и чат програми и бърз преглед на пощата. Ако планирате да прекарвате по-голяма част от времето си в чат и SMS-и, по-добре се насочете към смартфона.

Всички обичаме снимките. И за това, ако се оглеждате за ново устройство – отново препоръчваме да се обърнете към смартфон, тъй като са с по-добри камери и естествено са по-мобилни и удобни за снимки, отколкото например 10-инчов таблет (не особено подходящ за селфита).

tablet-selfie

 

Все пак клониш към таблет?

Има множество фактори, за които трябва да се следи, затова изтегли нашата книжка „Как да изберем таблет?“ напълно безплатно.

choose_tab_b

 

 

 

Скоро очаквайте и ново издание „Как да изберем смартфон?“,

а до тогава виж важните моменти при избора тук.

 

Ако при таблетите има голям избор, при смартфоните има изключително колоритна и колосална гама от продукти. Най – голама част от избора на смартфоните е цената, която сте готови да платите и компромисите с функционалността, които сте готови да направите, за да не изцедите портфейла. Ще започнем с ниския и среден клас.

По – бюджетните смартфони стават все по-добри, тъй като икономическата ситуация го изисква и пазарът в ниския и среден клас е залят от нови устройства заедно с миналогодишни флагмани.

Има доста прилични бюджетни модели като Nokia Lumia 520 и LG Optimus L7 или Samsung Galaxy S3 Mini, които предлагат доста добра функционалност за сравнително ниска цена.

520

 

Виж още – Петте най-желани смартфона за Юни

phones

 

Ако пък търсите малко по-мощни модели, с които ще вършите повечко задачи накуп, може да обърнете внимание на LG Nexus 4, PRESTIGIO MultiPhone PAP7500 или Samsung Galaxy S4 Mini.

nexus4-1369729261

Предлагат доста голяма процесорна мощ и качество от висок клас на разумни цени, достъпни за всички.

 

Фаблетите/Phablet

Размерът на дисплея е доста често коментирана тема както при таблетите, така и при смартфоните.  Повечето производители изкарват на пазара модели не по-големи от 5 инча. И тук се намесват фаблетите, които имат за цел да размият границите между смартфони и таблети. Може би фаблет е устройството, което търсите?

Като междинно устройство – повечето са по-скъпи. Обърнете внимание на Samsung Galaxy Mega, Galaxy Note 3, Asus Fonepad Note FHD 6 или Nokia Lumia 1320.

lumia1320

Както знаете, цената идва предимно от размера на дисплея и мощта на процесора. Затова изберете подходящ размер, удобен за Вас и обмислете вариантите за двуядрен или четири-ядрен процесор. Тъй като все още няма толкова богат избор при фаблетите, изберете най-доброто за Вас съотношение процесор-дисплей-видеоускорител-рам. Имайте предвид, че по-големите дисплеи и резолюции изискват повече ток и съкращават живота на батерията.

Виж още – Топ 5 лаптопи за месец Юни от Ardes.bg + Бонус

laptop

Флагманите

Фокус моделите на марките – или т.нар. флагмани на компаниите, идват с огромна мощ…и сериозна инвестиция. Но пък затова удоволствието, което доставят е несравнимо с „по-нисшите“ модели. За сравнение вижте ревюта или още по-добре – заповядайте на място да ги видите – Apple iPhone 5s, Samsung Galaxy S5, LG G3, Nexus 5, HTC One M8 или Nokia Lumia 1020 с 41 мегапикселова камера (потресаващо!).

flagmani

Съхранението на данни е изключително важно при смартфоните. Затова ако смятате да „тъпчете“ устройството с много програми, снимки, игри и видео – избягвайте устройства с липса на възможност за разширяване на вградената такава. Такива са Apple iPhone 5s и HTC One.

 

Камерите са една от най-важните функции на смартфона и затова са по-добри от тези на таблетите. Най-добрата камера е тази, която носиш със себе си…и е много вероятно да носиш телефона си постоянно с теб. Тук е важно да се обърне внимание, че не трябва да се заблуждавате от надпреварата за мегапиксели. Мегапикселите не правят камерата, поне не изцяло. Nokia Lumia 1020 е 41-мегапикселова камера, Xperia Z2 с 20.7 мегапиксела и правят страхотни снимки, но може да получите почти същото качество и от висок клас 8 или 13 – мегапикселова камера на някой конкурент.

lumia1020

Операционната система е друг важен фактор при избора. iOS например е достъпна само за iPhone. Изчистен, ярък дизайн с опростен потребителски интерфейс, но изключително ограничена и заключена. По-малка възможност за индивидуализация, но в замяна на повече сигурност.

Докато при Android нещата стоят по малко по-различен начин. Цялата ОС е с отворен код и всеки производител налага собствен потребителски интерфейс. Но всичко може да се промени през Google Play Store, чрез приложения. От менюта до клавиатурата и звука.

OS

Windows Phone 8 и BlackBerry 10 са доста по-нови ОС от iOS и Android, също заключени и не могат да предложат същото богато разнообразие от приложения индивидуализация, но това се променя постоянно и постепенно. Разгледайте ги внимателно и преценете коя ОС ще Ви свърши най-добра работа според нуждите, които имате.

И накрая, но не на последно място. Обмислете 4G свързаността и колко е важна тя за Вас. Отскоро се предлага и в България, но покритието е изключително ограничено и е само за по-големите градове на страната. Все повече устройства предлагат подобен тип обмен на данни и едно от тях е Samsung Galaxy Ace 3 с 4G, S4 mini и флагманите.

 

Това е всичко от нас за сега. Очаквайте скоро подробна книжка за това как да изберем смартфон. Следете блога и ни намерете в социалните мрежи. Успешна и усмихната седмица от Ardes.bg!

Loading Facebook Comments ...