SSD – най-ефикасният ъпгрейд за вашия лаптоп

SSD_RAID_Notebook_1

Причините да смените вашият стар лаптоп с нов днес не са една и две. Водещите компании на този сегмент от пазара непрекъснато се стремят да предложат все по-гъвкава и богата функционалност, по-широк спектър от екстри и възможности. От гледна точка на средностатистическия потребител обаче, обикновено главната причина е много по-тривиална и е свързана с един основен показател – производителността.
Чисто прагматично хората разсъждават така: щом лаптопът ми е прекалено бавен, значи е време за смяна с по-бърз.
Проблемът обаче е, че напоследък компютърните технологии се движат напред по-скоро с еволюционни, отколкото с революционни стъпки. В резултат преходът от едно поколение процесори към друго осигурява сравнително скромен прираст в общата производителност на лаптопа – обикновено в рамките на няколко десетки процента, което трудно може да се определи като „видимо подобрение“.
Преди няколко години обаче на пазара се появи една нова технология, която предлага не просто увеличение, а драматичен скок в бързодействието на вашия компютър или лаптоп.
Тя се нарича „статично (твърдотелно) дисково устройство“, но за широката публика е по-известна със съкращението си: SSD.


КАКВО Е SSD?

 

HDD-SSD-header
Накратко – вид дискова памет. За разлика от класическите твърди дискове, SSD устройствата съхраняват информация върху масив от чипове флаш памет. В резултат те са изключително икономични – повечето масови модели се нуждаят от 2-3 вата енергия. Това ги прави идеални за използване в лаптопи и други мобилни устройства, разчитащи на автономно захранване, а практиката показва, че в стандартен лаптоп замяната на обикновен твърд диск със SSD може да удължи живота на батерията му с над 30 минути в зависимост от сценария на използване.
Липата на движещи части в твърдотелните дискове гарантира и по-висока устойчивост на физическа повреда – например при удар или изпускане на лаптопа. Освен това записаната върху SSD информация не се поврежда под влияние на силни електромагнитни полета – за разлика от класическите твърди дискове използващи магнитни плочи.
СВЕТКАВИЧНА СКОРОСТ

 

shutterstock_130994585
Основното предимство на SSD устройствата обаче е, че те са не просто по-бързи, а значително по-бързи от всеки твърд диск. Скоростите за четене и запис на масовите твърдотелни дискове днес е над 500 MB/s – за сравнение дори при най-високо производителните HDD те рядко достигат до 120-160 MB/s. Това означава, че при различните сценарии на използване един SSD диск може да ви предложи петкратно (а често и по-голямо) увеличение в общата производителност на вашия лаптоп.

 

Windows_7_Startup
Комбиниран с модерна операционна система от ранга на Windows 8 или 10, способна да се възползва максимално от възможностите му, един твърдотелен диск осигурява скорост на първоначално зареждане от 10-15 секунди. С други думи лаптопът ви ще е готов за работа само 10-15 секунди след като го включите – за сравнение при типичен твърд диск времето за първоначално стартиране често е над 30 секунди, а понякога и повече.
SSD СРЕЩУ HDD

 

hdd-ssd-2
Голяма част от модерните, твърдотелни устройства се произвеждат в стандартен, 2.5 инчов форм фактор и използват SATA интерфейс за свързване – точно както и всеки мобилен, твърд диск. Именно поради тази причина замяната на класически диск със SSD в повечето лаптопи, произведени през последните 3-4 години е относително лесна и бърза операция. Тъй като са базирани на по-съвременни технологии обаче, цената на единица обем при твърдотелните устройства все още е по-висока от тази на класическите магнитни дискове. В момента достъпно SSD с капацитет 240-250GB се предлага за около 130-140 лева. За горе долу същата сума пари обаче можете да се сдобиете с твърд диск с обем от 750 до 1000 GB.
Тази дилема (скорост срещу обем дисково пространство) има сравнително лесно решение стига лаптопът ви да предлага опция за инсталиране на SSD и твърд диск или на два диска едновременно. Някой от по-модерните модели лаптопи разполагат със специален слот върху дънната си платка, известен като M.2 или NGFF в който може да се монтира специфичен вид SSD модул – доста по-компактен от конвенционалните твърдотелни дискове.

 

samsung-pcie-ssd-inline
Така можете да получите най доброто от два свята – светкавичната производителност на SSD и солидният обем на класическия твърд диск, с който лаптопът ви така или иначе разполага.
Като алтернатива можете да инсталирате SSD устройство и HDD, ако вашият лаптоп разполага с допълнително гнездо за инсталация на втори твърд диск. Дори и липсва подобна екстра, вариант въпреки това има – можете да инсталирате SSD на мястото на оптичното му устройство с помощта на специална (но евтина) планка.

 

obhd_SSD_caddy-copy
Във всеки от тези случаи оптималното решение е именно комбинация между SSD и обикновен твърд диск, тъй като твърдотелното устройство е най-ефикасно в ролята на системен диск т.е. дял, върху който са инсталирани операционната система и няколко критични приложения, работата, на които е свързана с многократни операции по четене и запис на информация. Освен Windows в тази категория попадат: професионални програми за обработка на видео и цифрови изображения, като например включените в пакета Adobe Creative Suite, офис приложения, а не на последно място и тежки, съвременни 3D игри.
Те охотно се възползват от значително по-високите скорости за трансфер на данни, предлагани от SSD устройствата и в резултат работят видимо по-добре, отколкото когато са заредени от класически твърд диск.
В крайна сметка с добавянето на SSD към вашия лаптоп ще му вдъхнете нов живот, а ефектът от този лесен, бърз и относително евтин ъпгрейд ще усетите веднага, тъй като скокът в производителността му ще забележите дори с просто око.

Loading Facebook Comments ...