Защо дисплеят на вашия лаптоп е най-важният му компонент?

Dell XPS 12 (Model 9250) 2-in-1 notebook computer with Premier Folio, Dell USB Adapter Type-C HDMI/VGA/Ethernet/USB 3.0 (Slayer), and Active Stylus (Juniper) on a wooden coffee table in a bright lobby with a pair of glasses and notebook beside it. A tan c

Днес повечето потребители избират лаптоп, ръководейки се най-вече и основно от хардуерните му характеристики – скорост на процесора, обем оперативна памет, вид и производителност на графичната му карта. Сред изобилието от спецификации и сложни технически термини обаче един от най-важните компоненти на мобилния компютър често остава пренебрегнат. Става дума за неговия дисплей, който в най-голяма степен определя ергономичните параметри в използването на всеки лаптоп.


ЗАЩО ЕКРАНЪТ?

 

RhoDesign-Coffee-Shop-Mockup
Отговорът на този въпрос е очевиден и вероятно именно по тази причина обикновено остава на заден план. Ако изберете лаптоп с по-скромен процесор или вграден графичен адаптер, в перспектива това вероятно би означавало, че някои от задачите, с които го товарите, ще се изпълняват малко по-бавно. Ако заложите на мобилна система с неподходящ дисплей обаче, това означава допълнително натоварване за очите ви. В случай че прекарвате по 8 – 10 и повече часа ежедневно, взирайки се в дисплея на лаптопа, с времето това може да доведе до сериозни здравословни проблеми – главоболие, зрителна умора, дехидратация на очите и други. Нещо повече – неподходящият екран може да намали ефективността ви, ако например комбинацията от диагонал и резолюция не е подходяща за работните задачи, за които го използвате.
Да речем, че се занимавате с предпечат – един 15-инчов дисплей с WXGA резолюция (1366 х 768/1280 x 800 пиксела) няма да ви позволи да разглеждате комфортно две страници в А4 формат едновременно. Това означава, че непрекъснато ще се налага да разлиствате шаблона, върху който работите, което освен досадно е и доста времеемко, а съответно и неефикасно.
ЗА КЛЮЧОВИТЕ ХАРАКТЕРИСТИКИ

 

Dell XPS 14 (9420) WWAN notebook computer computer sitting on desk with papers. (Dell product retouched into getty image # 95609942)
Именно поради тези причини нашият съвет е в никакъв случай да не пренебрегвате дисплея като фактор при избора на един или друг модел лаптоп и да отделите на спецификациите му поне толкова внимание, колкото на скоростта и броя на ядрата на централния му процесор или обема оперативна памет, който той предлага.
Някои от най-важните параметри на един лаптоп дисплей са:

  • Диагонал и резолюция – тези две характеристики е добре да разглеждате винаги в комбинация, тъй като основно те определят размерите на полезното работно (desktop) пространство, което екранът ще ви предложи. По правило дисплей с по-малък диагонал, но по-висока резолюция ще ви осигури точно толкова полезна площ, колкото и екран с по-голям размер, но по-ниска разделителна способност. Съществен момент тук е, че с намаляване диагонала на дисплея и повишаване на резолюцията относителният размер на отделните елементи, визуализирани върху него, също намалява. Иначе казано, върху един 13-инчов екран с WQHD (2560 х 1440 пиксела) или по-висока резолюция текстът и иконите на Windows (а и на всички останали приложения) ще изглеждат доста ситни, което означава и допълнително напрягане на очите, за да ги разчетете.

 

LaptopBuying_Guide_display_3

 

Разбира се, този проблем лесно може да се коригира благодарение на опцията за мащабиране на икони и текста, налична във всяка модерна версия на Windows, но промяната в мащаба означава и известна загуба на полезна работна (desktop) площ. Най-добре е, след като се спрете на конкретен модел лаптоп, да изпробвате дисплея му на практика – да заредите няколко от приложенията, с които обикновено работите, и да видите как изглеждат в стандартната (нативна) за екрана му резолюция.

  • Вид на матрицата – тя е от значение най-вече ако работата ви изисква максимално точно цветопредаване. В момента най-разпространени са така наречените TN (Twisted nematic) панели, които са достъпни и осигуряват качество, напълно достатъчно за повечето ежедневни задачи. Ако се занимавате професионално с редакция на видео или фото изображения, предпечат, дизайн, задължително ви е нужен лаптоп с по-висококачествена матрица – например IPS, която осигурява най-добро съотношение „цена/качество“.

maxresdefault

  • Покритие на дисплея – днес на пазара ще намерите основно два вида лаптоп дисплеи: с гланцово (лъскаво) и матово (антирефлекторно) покритие. Всеки от двата вида си има плюсове и минуси. Екраните с гланцово покритие например предлагат по-ярки, живи и наситени цветове, но и отразяват по-голяма част от попадналата върху тях светлина от външни източници. Съответно при по-продължително използване натоварват повече очите. Те са подходящи за хора, занимаващи се, така да се каже, професионално с цветове: дизайнери, криейтив артисти, художници. Дисплеите с матово покритие са характерни с малко по-приглушени цветове, но за сметка на това не отразяват попадналата върху тях светлина и не натоварват очите дори при по-продължителна употреба. Ако ежедневната ви работа е свързана с активно използване на офис приложения, електронни таблици, документи, бизнес презентации, един матов дисплей ще ви помогне да напрягате по-малко очите си.

 

В ЗАКЛЮЧЕНИЕ

 

laptop-notebook-grass-meadow
Надяваме се, че с това кратко ръководство сме ви помогнали при избора на най-подходящия за вас лаптоп дисплей. Независимо от това, на какъв модел сте се спрели обаче, нека отново повторим, че е важно лично да изпробвате екрана му – особено ако възнамерявате да използвате мобилния си компютър за сериозна работа, която изисква да прекарвате пред дисплея му по 8 и повече часа всеки ден. Това винаги е най-добрият и сигурен метод, с който да се уверите, че той е подходящ за вас, без значение какво говорят сухите му технически характеристики.

Loading Facebook Comments ...