Seagate планира твърди дискове по 20TB до 2020 година

Seagate планира твърди дискове по 20TB до 2020 година

Един от най-големите производители на твърди дискове — Seagate — подготвя значителен скок в капацитета на своите продукти. До 2020 година трябва да се появи първият им 20-терабайтов харддиск. А още по-рано — след не повече от 18 месеца — ще бъдат пуснати в продажба 14- и 16-терабайтови модели.

Понастоящем горната граница в капацитета на твърдите дискове от Seagate е 10TB. Тества се 12TB модел, базиран на helium технология. „Първите резултати са повече от обещаващи“ — похвали се Стивън Лукзо, изпълнителен директор на компанията. Той е убеден, че интересът към големите харддискове ще се запази в основно в бизнес средите, но и сред някои частни потребители.

Seagate планира твърди дискове по 20TB до 2020 година

Към днешна дата пуснатите в продажба HDD на Seagate са с „таван“ от 10 терабайта.

Дисковете тип HDD постепенно губят пазарен дял пред все по-достъпните и по-бързи SSD модели. Г-н Лукзо е категоричен, че Seagate има необходимата мотивация и сериозни планове да направи SSD-тата още по-разпространени, като скоро дори 1-терабайтовите модели в обикновените лаптопи ще са обичаен компонент. За да подчертае, че не говори празни думи, той напомни, че миналата година компанията му представи 60-терабайтов SSD за корпоративни нужди.

Loading Facebook Comments ...