Какво е графичен таблет и какво да търсим в него

Първото, което трябва да се уточни за заинтригуваните потребители, е, че графичните таблети нямат почти нищо общо с онези, наподобяващи големи смартфони. Последните се използват предимно за преглеждане и възпроизвеждане на съдържание, а другите — за създаването му.

Алтернативни названия за професионалните таблети са цифрова дъска, дигитайзер, таблет за рисуване, като този списък не е изчерпателен. Обикновено те идват със стилус, понеже това улеснява въвеждането на ръкописни текстове и чертането на графики, а понякога може да замества и компютърната мишка.

Предимства и недостатъци

Плюсовете се подразбират от само себе си…

Когато рисувате чрез стилус и работите върху архитектурни или други проекти върху „дъската“, това максимално се доближава до традиционното създаване на изображения с молив и хартия. Естествено, оптимални резултати се постигат при 2D (двуизмерни) изображения, тъй като методът за скулптиране на 3D обекти залага на съвсем различен подход.

Трудно могат да се посочат минуси на графичните таблети. Те служат за улеснение на творци и CAD експерти. Ако все пак трябва да се посочат такива, те са свързани с различни типове на тези устройства:

Активните използват стилус с батерия. Писалката и таблетът непрекъснато обменят информация помежду си. Тук недостатъкът е, че батерията прави писалката обемиста и е възможно да е неудобна в ръката ви.

Пасивните, които са най-търсени поради сравнително достъпната си цена, не изискват батерия за стилуса. Всички сигнали се регистрират само от дъската, като потокът на информация е двуканален — единият се получава от сензорите за писалката, а другият се обработва и изпраща към компютъра.

При някои моделите в стилуса е вградена микроскопична камера. Оптиката най-често се използва при цифровизирането на илюстрации, първоначално рисувани върху хартия. Контурите на рисунките по-лесно се разпознават. Но тези предложения са значително по-скъпи от по-горе изброените, както и тези с интегриран LCD екран:

Субективни „недостатъци“ могат да се дадат и по отношение на размера. Таблетите с формат А3 например са огромни и позволяват работа „с размах“. Те обаче биха могли да заемат почти цялото ви бюро, а в сравнение с по-малките (A6) изискват и сериозна първоначална инвестиция.

Как да се ориентирате в спецификациите

Ако разгледате предложенията в онлайн магазина на Ardes.bg, ще забележите, че те са от балансирания пасивен тип, при който се постига възможно най-голям баланс между функционалността и цената. Сред тях има и модели с екстри, с които е добре да се запознаем, преди да обмислите покупка.

Резолюцията при графичните таблети се измерва в lines per inch (LPI). Броят се успоредните линии на всеки квадратен инч. Донякъде е излишно да го изтъкваме, понеже е логично, но: колкото повече са линиите, толкова по-висока е резолюцията. При моделите с 5080lpi тя е приблизително двойно по-висока от тези с 2540lpi.

Чувствителността на натиск е друга ключова характеристика. Независимо каква роля възложите на стилуса — молив, химикалка, креда, тебешир или друго, — получавате различни резултати според натиска, който упражнявате върху площта на таблета. Точно както при истинските инструменти! Стандартно се отчитат 1024 нива, които са достатъчни за повечето нужди на творците. Но има и модели с двойно по-голяма чувствителност.


Брой отчитания на състоянието указва колко пиксели от рисунката ви отчитат алгоритмите в рамките на една секунда.

Някои таблети позволяват докосване с пръст, досущ като тъчпада на лаптоп. Сравнението е уместно, защото можете да ги използвате именно като такъв пад за навигация в операционната система и програмите. Естествено, бихте могли и да рисувате с пръст, ако е необходимо, а също и да нанасяте допълнителни щрихи с върха на нокът.

Мултитъч е функция за управление на устройството с повече от един пръст едновременно.

Моделите, в които изобилства от софтуерни функции, често идват и със съответните физически бутони. Чрез тях извършвате чести действия, без да се налага да се откъсвате от таблета, за да употребявате мишката и клавиатурата.

Ако не сте сигурни кой модел е най-подходящ за вас, винаги можете да се доверите на допълнителна консултация от екипа на Ardes.bg.

Loading Facebook Comments ...