Samsung SM-A520F Galaxy A5 – сливането на високия и среден клас при Samsung!

В края на миналата година корейският производител на смартфони представи своето трето поколение Galaxy A5, с което цели да намали разликата между средния и висок клас телефони. Това може да се усети още от корпуса на устройството, а после и да се потвърди от неговите параметри. Няма да губим повече време в уводни думи и директно започваме представянето на “черната перла” с продуктов номер SM-A520F.

 

Основни параметри

  • Дисплей: 5.2″ (13.2cm) FullHD (1920×1080) Super AMOLED капацитивен мултитъч с LED подсветка;
  • Процесор: Осемядрен Exynos 7880 Octa (8 x 1.6 GHz Cortex-A53);
  • Видео карта: Mali-T830 MP3;
  • РАМ памет: 3 GB;
  • Вградена памет: 32 GB;
  • Камера: 16MP сензор, f/1.9, автофокус и LED светкавица, 16MP предна камера с бленда f/1.9;
  • Интерфейси: USB Type-C 2.0, 3.5mm аудио изход;
  • Безжични комуникации: WiFi 802.11 a/b/g/n/ac (2,4 GHz и 5 GHz), GPS с A-GPS поддръжка, Bluetooth 4.2;
  • Батерия: 3000 mAh литиево-йонна;
  • Тегло: 157 грама.

Дизайн на Galaxy A3 2017

Външният вид е много подобен на флагмана Galaxy S7 – изчистени линии, алуминиеви рамки отстрани и две извити предпазни стъкла пред дисплея и на гърба (тук липсва красивият ефект на отражение на светлината, който присъства при топ модела). Но приликите спират дотук – размерите на устройството (146.1 x 71.4 x 7.9 мм), както и неговото тегло от 157 гр. са малко по-големи, което не оказва никакво влияние при нуждата от употреба с една ръка – удобството е съхранено.

Изненадващо е, че кабелната връзка е поверена на USB Type-C порт (Galaxy S7 притежава стандартен microUSB 2.0). Други изненади няма да срещнете – стандартен 3.5мм аудио жак, бутони за контрол на звука и един за заключване/изключване.

Добро решение е наследяването на IP68 сертификат за прахо- и водоустойчивост, както и сензорът за разпознаване на пръстови отпечатъци, който е вграден в Home бутона под дисплея.

Дисплей

Дисплеят е с размер 5.2 инча и FullHD резолюция (1920х1080 пиксела). Матрицата е Super AMOLED, предлагаща наистина плътни цветове, високо ниво на яркост и контраст и липса на избеляване при гледане под различни ъгли.

 

Свързване и комуникация

Наличието на USB Type-C е много добро решение – вече няма да сгрешите, когато свързвате кабела с телефона! Скоростта на пренос на информация е ограничена до около 60MB/s.

При използване на безжични комуникации на разположение имаме най-новия стандарт WiFi 802.11ac, с възможност за опериране в две честоти – 2.4GHz (при която се използва 802.11n протокол) и 5GHz. В допълнение можем да се възползваме от Bluetooth 4.2 връзка към мобилни аксесоари, както и от NFC за мобилно разплащане (поддържа се Samsung Pay). Навигацията работи чрез GPS, A-GPS, GLONASS и BDS асистенти за подпомагане при локализация.

 

Камера

Ето тук откриваме една доста интересна новост – използването на една идея по-голям сензор за основната камера – 16MP резолюция с бленда f/1.9 и LED светкавица. Единствено липсата на оптична стабилизация създава малко по-осезаема разлика спрямо Galaxy S7 – качеството на снимките е на едно много високо ниво. Липсва присъствие на шум, изображенията са контрастни и добре фокусирани. От софтуерна гледна точка имаме почти стандартните опции за подобряване на заснетите моменти – добавяне на ефекти, изрязване, вмъкване на обекти и други.

Фронталната камера е получила почти същата матрица, както и основната – отново 16MP със същата бленда от f/1.9. Естествено, това спомага изключително много, когато се прибегне към снимане на така разпространените селфита.

Производителност при изпълнение на задачи

Samsung Galaxy A5 работи под управлението на Android 6.0.1 с леки модификации от производителя. По-надолу сме поместили всички тестови резултати в няколко таблици, където можем да направим сравнение с моделите от предишните ревюта:

  • AnTuTu Benchmark v6.2.7 – Чрез това приложение се тестват графичната и процесорна производителност, заедно със скоростта на RAM паметта;

 

 

  • Geekbench 4 – Програма, която прилага голям набор от математически алгоритми и формули за да получи резултат за еднонишковата и многонишкова производителност на процесора;

 

 

  • 3DMark Android v1.6.3439 – Известен тест, който допреди няколко години беше достъпен само за настолни компютри и лаптопи. Той тества възможностите за възпроизвеждане на графично съдържание;

 

 

  • PCMark Android v2.0.3706 – Още един тест от Futuremark. Той симулира всекидневна употреба – отваряне на интернет страници, pdf и офис документи, обработка на видео клипове и други;

 

 

  • Disk Speed Test v1.0.1 – Приложение за тестване на вградената флаш памет. Получените скорости са измерени в MB/s;

 

  • WiFi Speed Test – За провеждането на теста използваме последователно две честоти – 2.4GHz и 5GHz. Данните се предават чрез стандарт 802.11n. Получените резултати са както следва:
    • При 2.4GHz – 37MBit/s изпращане и 20MBit/s получаване на информация;
    • При 5GHz – 32MBit/s изпращане и 20MBit/s получаване на данни;

 

 

  • A1 SD Bench – Още един тест, който се фокусира върху скоростите на четене и запис от и към вградената флаш памет. В допълнение подлага на изпитание и скоростта на копиране на данни в RAM паметта. Получените данни са замерени в MB/s.

 

 

Живот на батерията

Тук е моментът да посочим още една интересна особеност – Galaxy A5 наследява батерията на върховия модел Galaxy S7. Затова е доста интересно колко дълго време на автономна работа ще може да издържи (да не забравяме, че в случая имаме по-икономичен процесор, дисплей, както и по-малко на брой активни сензори).

За да проверим с точност минутите на непрекъсната активност използваме PCMark Battery Life – симулиране на всекидневни задачи при постоянно включен дисплей. Тестът приключва при достигане на 20% оставащ заряд в батерията. В посочената по-долу таблица може да намерите и сравнение с няколко други устройства в този клас.

 

 

Заключение

Ситуацията в средния клас смартфони започва да става доста интересна – почти всички производители започват да вкарват доскоро използвани само при високия клас устройства екстри. Това може само да е в полза за потребителите, които ще получават все повече за това, което плащат.

Samsung Galaxy A5 2017 е едно доста атрактивно устройство, което до голяма степен може да се приеме като малък брат на Galaxy S7, защото наследява доста характеристики от него – IP68 устойчивост, четец за пръстов отпечатък, NFC свързаност, Always-on функция на дисплея, голяма вградена батерия и изчистен корпус. В добавка към всичко това намираме и два много добри откъм възможности фото сензори, както и все още младия USB Type-C порт. Тази комбинация успява да създаде апарат с изключително атрактивна цена, който да задоволи всички изисквания на съвременния потребител.

Нашите оферти за Samsung Galaxy A5 2017 можете да разгледатe в сайта ни: Ardes.bg

Подходящи аксесоари за вашия Samsung Galaxy A5 2017 можете да намерите тук: Линк

Loading Facebook Comments ...