Нетбук, ноутбук и ултрабук — прилики и разлики

Някои потребители, които за пръв път планират да си купят преносим компютър, не са сигурни коя разновидност е за тях. Това до голяма степен се отнася и за онези, които тепърва подновяват много стара машина. Обяснимо е, защото пазарът наистина изобилства от разнообразни предложения.

Тази статия ще подпомогне избора ви, ако и вие имате колебания. Ще обясним какво отличава нетбука от стандартния лаптоп (ноутбук), както и какви са особеностите на ултрабуците — най-новата категория мобилни РС.

Какво е нетбук?

На външен вид нетбуците много приличат на лаптопи. Разполагат с дисплей, обособен в подвижен капак. В другата половина от корпуса им намираме физическа клавиатура. Те са значително по-малки и по-леки от ноутбуците:

Диагоналът при дисплеите на различните модели обикновено е в границите между 7 и 11 инча.

Теглото им, включващо всички компоненти, е само около 1 килограм.

Енергоефективни са и способни да функционират дълги часове на батерия.

Физическата клавиатура е ключов фактор

Портативните габарити и цената правят нетбуците удачен и достъпен избор за ученици, студенти и други потребители, занимаващи се с въвеждане на текстове.

Въпреки че се правят опити за сравнение с таблети, това не е напълно уместно по няколко причини. Водещата от тях е физическата клавиатура, която значително улеснява навигацията и текстообработката, за разлика от тъч дисплеите. За да поддържат ниска цена, нетбуците не разполагат със сензорни панели.

С тези повърхностни наблюдения обаче приликите приключват. Всъщност някои технически специалисти са по-склонни да сравняват нетбуците с таблети, отколкото с лаптопи. В това има основания, защото дисплеите на таблетите действително са със сходни размери. Приликите в предназначението им също са повече, отколкото разликите.

От друга страна, думата „компютър“ означава „сметачна машина“, а нетбуците не са предназначени за сериозни изчисления. С тях можете безпроблемно да сърфирате в интернет, да осъществявате плейбек на леки мултимедийни файлове, да си проверявате пощата или да работите с текстообработващи програми.

Но за тежки програми, особено при мултитаскинг — едновременно използване на няколко приложения — ви трябва по-мощна машина: лаптоп или ултрабук.

А какво е ултрабук?

В някои технически ръководства и речници може да срещнете определението:

„Ултрабукът е продукт, който съчетава малките габарити и ниското тегло на нетбуците с високата производителност на лаптопите“.

Това донякъде е вярно… Но само донякъде, защото не е задължително продуктите от тази категория да са с компактни размери — има и 15-инчови модели!

Също така е задължително всички устройства, претендиращи да са ултрабуци, да отговарят на строгите спецификации, установени от корпорацията Intel.

Задължителните параметри

профил на корпуса до 20 мм (2 см), като са допустими леки изключения за 14- и 15-инчовите модели, при които дебелината достига 23 мм;

тегло до 2 кг с допустимо отклонение до 300 грама за 15-инчовите;

Intel-базиран енергоспестяващ процесор;

твърдотелен диск (SSD), тъй като е с по-малки физически размери и по-икономичен, в сравнение с технологично остарелите HDD;

около 3 секунди за излизане от режим на хибернация;

живот на батерията мин. 6 часа, включително при възпроизвеждане на HD видео.

За да посрещнат изброените изисквания, производителите са „принудени“ (не непременно в лошия смисъл, защото потребителите печелят от това):

да се спрат на форм фактор, основан на 13-, 14- и (сравнително рядко) 15-инчови дисплеи;

да използват цели парчета олекотени и висококачествени материали за изработката на шасито;

да премахнат оптичното устройство, което така или инак е излишен компонент в ерата на дигиталната дистрибуция на софтуер.

Горните три също могат да се разглеждат като задължителни параметри, макар да не са следствие от писани правила.

През последните години редица хибридни устройства се вписват в стандарта Ultrabook™. Те могат да се използват в режими „лаптоп“, „таблет“, „палатка“ и др.

Обобщения на казаното дотук

От гледна точка на производителността и функционалността, нетбуците силно наподобяват Windows-базираните таблети. Разликата е, че нямат сензорни екрани. Но пък имат и значително преимущество, каквото не намираме при таблетите — физическа клавиатура за потребителите, работещи често и интензивно с големи обеми текстове.

Ултрабуците се доближават повече до стандартните лаптопи — и по размер, и по производителност, и по мултифункционалност, и като цени. Всъщност заради сравнително по-високите цени и изящната изработка обикновено тази категория компютри се препоръчва за бизнес и корпоративни потребители. Но няма никакъв проблем да се използват и от частни лица за ежедневна работа и забавления.

Ardes.bg предлага широка гама и от трите разновидности на тези РС — от най-достъпните до най-сериозните модели. Можете да изберете най-подходящия за вас според техническите компоненти и цената.

Loading Facebook Comments ...