ASUS FX502VM – ROG лаптоп в средния клас!

Преди няколко седмици ви представихме най-новото попълнение при геймърските лаптопи на Acer – Aspire VX 15. Днес ще ви запознаем с отговорът, който са подготвили от ASUS – значително по-достъпния откъм финансова гледна точка FX502VM.

 

Основни параметри

  • Процесор: Intel Core i7-6700HQ (2.60 GHz – 3.50 GHz, 6MB Cache);
  • Видео карта: NVIDIA GeForce GTX 1060 – 3GB GDDR5;
  • РАМ памет: 8GB DDR4;
  • Дисплей: 15,6” FullHD (1920×1080) матов дисплей;
  • Твърд диск: 1TB SATA 7200RPM + M.2 2280 слот;
  • Интерфейси: 3 x USB 3.0, mini DisplayPort, 1 x HDMI, 3.5mm аудио изход;
  • Безжични комуникации: WiFi 802.11 b/g/n/ac, Bluetooth 4.1;
  • Батерия: 4-клетъчна, литиево-йонна, 64 Wh;
  • Тегло: 2.24 кг.

 

Дизайн на FX502VM

Една от силните страни на лаптопа е точно неговият дизайн. Инженерите със сигурност са се опитали да запазят линиите и акцентите от по-големите серии – G752. Външният вид е доста футуристичен – корпусът зад дисплея е изработен от матова пластмаса, двата стерео говорителя са разположени от двете страни под клавиатурата, а самата машина е с дебелина от едва 24.5 мм. Мобилността на продукта е гарантирана чрез ниското тегло от само 2.24 – 2.5кг. В задната част е разположен отворът за извеждане на топлия въздух, който е реализиран чрез продълговата решетка. Обърнато е специално внимание за всички играчи – бутоните WASD са с червена “осанка” отстрани, а цялостната подсветка на клавиатурата също е в червен цвят.

Дисплей

Тестовата бройка притежава екран с размер 15,6 инча с резолюция Full HD (1920 на 1080 пиксела). Матрицата е от тип TN, а покритието на sRGB гамата е в диапазона 50-55%. Яркостта е от 200cd/m2 в краищата до 240cd/m2 в центъра на дисплея. Контрастът е със стойност 300:1. Предаваните изображения притежават добра детайлност и рязкост.

Свързване и комуникация

ASUS FX502VM предлага стандартен набор от възможности за връзка – три броя USB 3.0 (с максимална теоретична скорост 600MB/s), един HDMI порт и един mini DisplayPort за връзка към монитор и/или телевизор. От дясната страна се намират 3.5мм жак за слушалки с микрофон и слот за карти с памет (стандарт SD).

При безжичните модули можем да се възползваме от стандарт 802.11ac в комбинация с Bluetooth 4.1.

Производителност

Както и в предишните ревюта, така и тук ще разпределим получените точки в няколко различни категории и ще ги изобразим посредством сравнителни графики. Напомняме, че графичните тестове се провеждат при максимални настройки на детайлност и резолюция FullHD. Изключение правят 3D Mark тестовете, които използват настройки по подразбиране:

  • Производителност на CPU – Тестовата бройка разполага с процесор Intel Core i7-6700HQ, който е представител на предпоследното поколение – Skylake. Той е едно от най-бързите решения, предлагани за мобилни компютри, така че очакванията ни са за едни отлични резултати;

  • Производителност на графичния процесор – Ето че дойде времето да се запознаете и с още един представител от най-актуалната фамилия на NVIDIA – GTX 1060. Видео картата е с архитектура Maxwell – тя предлага едно много голямо подобрение на скоростта на работа спрямо GTX 900, като същевременно намалява консумацията на енергия и количеството на отделена топлина (това се потвърждава от долните графики). Нещо много интересно, което наблюдавахме, беше екстремната настройка на динамичната турбо честота – най-високата засечена стойност беше 1880MHz (!), което е доста повече даже и от някои версии на настолните GTX 1060 видео карти;

  • Производителност на RAM паметта и дисковата система – При геймърските лаптопи е много важно да имаме налице бързи устройства за съхранение на информацията. От страна на RAM паметта това е изпълнено – тук разчитаме на 8GB DDR4. Когато погледнем към твърдия диск оставаме малко разочаровани – базовата конфигурация разполага само със стандартен магнитен диск със скорост на въртене от 7200 об/мин. За щастие имаме свободен M.2 2280 слот за SSD и горещо ви препоръчваме да направите този ъпгрейд, за да не се налага да чакате операционната система и всички приложения да зареждат дълго време.

 

Живот на батерията

Тестването на батерията протече по два метода, които описваме по-долу:

  • При първия метод задаваме High Performance режим на работа, 50% яркост на дисплея и започваме симулация на уеб-сърфиране – Лаптопът успява да работи точно три часа без две минути преди да се изключи поради липса на енергия;
  • При втория метод задаваме High Performance режим на работа, 80% яркост на дисплея и стартираме няколко игри една след друга (Crysis 3, Battlefield Hardline, GRID:Autosport) – Тук резултатът е доста по-нисък и се равнява на един час и 56 минути непрестанна работа.

 

Температури при работа

Когато стане въпрос за охлаждане е редно да уточним една подробност – от ASUS залагат на доказания вариант за охлаждане с два броя вентилатори. За да се извлече топлината от чиповете се използват три топлинни тръби – две минаващи директно на процесора и видео картата и една, която е свързана с другите две. За да проверим до какви максимални градуси достига лаптопа, пускаме вградения тест за стабилност на програмата AIDA64 v5.8 Extreme Edition. След малко повече от десет минути непрекъснато натоварване на 100% засякохме 75C температура на GPU-то и 82C на CPU. Това са много комфортни стойности, особено като напомним, че те не могат да бъдат достигнати дори при стартирането на най-тежките в момента игри и програми за всекидневна работа.

 

Заключение

ASUS FX502VM е един достоен член на известната фамилия ROG. Изпълнението на този “бюджетен” лаптоп е на едно много високо ниво. Корпусът и охлаждането са адекватно издържани в геймърски стил, а параметрите покриват дори и най-претенциозните изисквания на играчи и потребители.

Нашите предложения за ASUS FX502VM можете да разгледате в сайта ни: Ardes.bg

Loading Facebook Comments ...