Таблет или лаптоп — кое ще ни служи по-добре?

Ако разполагаме с по-свободен бюджет, този въпрос не би трябвало да съществува. Лаптопите имат достойнства. Таблетите — също! Бихме могли да си вземем и двете, като в даден момент ще използваме това, което ще ни бъде най-удобно според текущите ни занимания.

Но когато се налага да се спрем само на единия вариант и се колебаем, трябва да помислим всеобхватно и да се спрем на решението, което ще покрива очакванията ни. Как да се ориентираме?

Преди всичко е необходимо да преценим — дали ще използваме устройството за образование и забавления или за създаване на съдържание. От това например зависи дали се нуждаем от

физическата клавиатура,

каквато задължително ще намерим като компонент на лаптопите, но не и при таблетите. Дори само тази разлика, която на пръв поглед изглежда дребна и несъществена, в много ситуации оказва огромно влияние.

● Ако планирате да въвеждате кратки текстове в социалните мрежи, да чатите във Viber или Skype, да отговаряте с по-две три изречения на електронни писма, виртуалната клавиатура на таблета няма да ви затрудни.

● но създаването на по-дълъг текст, какъвто е тази статия, няма да бъде мъчение само ако използвате физическа клавиатура на десктоп или лаптоп.1

[panel style=“panel-info“]
[panel-header]
Още насоки за размисъл
[/panel-header]
[panel-content]

Клавиатурата не се използва само за писане. Тя улеснява живота ни в редица програми, като позволява бързо да превключваме между активните приложения или да изпълняваме клавишни команди (шорткъти) в самите тях.
[/panel-content]
[/panel]

Разликите в софтуера

Обикновено операционните системи са различни при преносимите компютри и мобилните джаджи с iOS и Android. Програмите също варират, като извънредно рядко ще попаднете на професионален софтуер за таблети.2

Причините за това разделение са естествени. Лаптопите имат по-висока производителност, което се дължи на по-мощните им хардуерни компоненти. Таблетите залагат на енергоспестяващи процесори и памети, заради което от тях не могат да се очакват чудеса при създаването на съдържание.

Мобилност и автономия

Идеята на преносимите РС е да ги носите, когато и където имате нужда от тях. Те вършат тази работа, която обещават.

Но таблетите се справят още по-добре в това отношение — заради по-ниското си тегло и по-компактните си габарити. Размерите не са единственото им предимство. Енергоспестяващите процесори, които споменахме по-горе, позволяват да ги използвате повече време на батерия.

Еднаква резолюция, но…

И лаптопите, и таблетите масово залагат на 720p (HD) или 1080p (Full HD) разделителна способност. Тя е подходяща както за работа, така и за възпроизвеждане на висококачествена мултимедия.

При преносимите компютри дисплеят е по-голям и можете да го гледате от известно разстояние, като ръцете ви са свободни. От друга страна, ще трябва да държите таблетите — освен ако не закупите специална поставка.

[panel style=“panel-info“]
[panel-header]
Ултрабуците
[/panel-header]
[panel-content]

На пазара се предлагат високопроизводителни РС, които могат да се използват в различни режими. Това са ултрабуците — хибридни машини, съчетаващи най-доброто от света на лаптопите и таблетите.
[/panel-content]
[/panel]

Едното не изключва другото

Обобщено, таблетите са насочени към консуматори на готово съдържание. А пък лаптопите служат по-ефективно за създателите на такова съдържание. Тук обаче има една немаловажна подробност:

създателите често са и консуматори!

Дори да пишем статии и книги, да създаваме статични и анимирани графики на компютър, а често и още по-сложни проекти, всички ние имаме моменти, когато просто четем литература, слушаме музика или гледаме видео. Защо да не го правим на таблет?

Ето защо за финал ще повторим уводните си думи. Таблетите могат чудесно да допълват лаптопите. В едно или друго отношение дори ги превъзхождат. Не е задължително едното да бъде за сметка на другото освен ако не сме с ограничени средства. Но има достъпни модели и от двата сегмента — разгледайте ги в Ardes.bg.


 

  1. Не случайно нетбуците често са определяни като „таблети с клавиатура“. В някои отношения те действително са по-близо до таблетите, отколкото до лаптопите. []
  2. Има и таблети, които работят с Windows, но те по правило са значително по-скъпи от потребителските и са предназначени предимно за бизнеса. []
Loading Facebook Comments ...