Как да изберете нов монитор за офиса

Може да имате добри компютри в офиса си, но работата с тях да бъде, меко казано, неприятна. А в краен случай — пълен кошмар. Причината за това обикновено са старите монитори. Все пак очите ни са вперени в тях, като това, според естеството на заниманията ни, често надвишава 8 часа/ден.

През последните години дори най-реномираните корпоративни издания, сред които Business Insider и The Economist, отделиха статии за тази тема. Анализаторите са единодушни, че инвестицията в актуални модели може да повиши продуктивността ви, както и тази на служителите ви.

Нека разгледаме ключовите аргументи за този възглед. А успоредно с това ще ви ориентираме и какви решения са удачни в наши дни.

1. Естетиката и първите впечатления

Оборудването прави впечатление на клиентите и бизнес партньорите. Въпреки че може да не отговаря на действителността, остарялата техника създава усещане, че фирмата ви няма развитие от 5-10 години. Този период не е произволен, тъй като оттогава новите монитори за офис станаха неузнаваеми и рязко контрастират със старите.

Един модел, предназначен за професионална среда, понастоящем не се различава по повечето показатели от тези за дома, мултимедия и гейминг. Вече не се държи даже на „сериозния“, твърде консервативен дизайн.

Как да се ориентирате сред безбройните предложения на пазара? Надяваме се, че тази таблица с принципни положения ще ви помогне:

[table width =“100%“ style =““ responsive =“true“]
[table_head]
[th_column]Размер (диагонал)[/th_column]
[th_column]Описание и приложение[/th_column]
[/table_head]
[table_body]
[table_row]
[row_column] 21.5 — 23.5”[/row_column]
[row_column][/row_column]
[/table_row]
[table_row]
[row_column]Резолюция: Full HD (1920×1080 пиксела)
[/row_column]
[row_column] Екраните с такива размери1 посрещат ежедневните нужди на ръководството и служителите във фирмата. На тях безпроблемно могат да се визуализират текстови и илюстрирани документи, таблици, съобщения от социалните мрежи и мултимедийни файлове. Не заемат много място на бюрото.[/row_column]
[/table_row]
[table_row]
[row_column] 27” — 29”[/row_column]
[row_column][/row_column]
[/table_row]
[table_row]
[row_column]Резолюция: Quad HD (2560×1440  пиксела)
[/row_column]
[row_column] По-големите монитори са за професионалисти, за които работната площ е от съществено значение. Желателно е да се съобразите и с резолюцията.2 Тези модели, както се подразбира, изискват по-голямо бюро или такова, свободно от други вещи.[/row_column]
[/table_row]
[table_row]
[row_column] Над 30”[/row_column]
[row_column][/row_column]
[/table_row]
[table_row]
[row_column]Резолюция: 4K Ultra HD (3840×2160  пиксела)
[/row_column]
[row_column] Подходящи за професионалисти, които се нуждаят от възможно най-голямо работно пространство — за дизайнери, специалисти по предпечат, фотографи и архитекти. Друга тяхна особеност е свързана с бизнеса: те са ефективни заместители на стари конфигурации с два и повече отделни монитора. Имат съотношение на страните 16:9 или 21:9, като позволяват разделяне на екрана на 4 автономни зони.3[/row_column]
[/table_row]
[/table_body]
[/table]

2. Принципът „най-доброто за цената“

Ако имате желание да обновите мониторите във фирмата си, но бюджетът ви е ограничен, се налага подбор според техническите спецификации на набелязаните модели. Ето какво е добре да търсите или да си спестите, ако дейността ви позволява компромиси:

Характерното за TN панелите е, че носят напълно задоволително съотношение между качеството на картината и цената. Техен основен недостатък е, че като цяло имат ограничени ъгли на видимост, но това няма да бъде проблем, ако пред всеки от тях стои само по един човек и не се търси висок контраст.

От IPS панелите можете да очаквате първокласно цветопредаване и мултимилионни контрастни съотношения. И преди всичко — почти пълни 180º видимост по хоризонталата и вертикалата, което ги прави перфектни за презентации пред публика и екипна работа.

Някои монитори за бизнеса идват с филтър за т.нар. синя светлина. Излъчванията на подсветката в спектъра, който дразни очите, се елиминират. С тази придобивка вие и персоналът на фирмата ви можете да прекарате цял ден пред екрана, без да изпитвате главоболие и симптоми на дискомфорт.

Видеокартите на по-старите компютри нямат Displayport. Затова е излишно да купувате периферно устройство, включващо такъв интерфейс, освен ако решаващият фактор за избора не е някой от другите му параметри. Спокойно можете да се доверите на предложения с DVI, HDMI и VGA портове.

Ако работата ви изисква често използване на USB памети, потърсете монитор с дискретен USB хъб на корпуса. Това би улеснило персонала на фирмата и осезаемо ще ускори работата му. А и винаги ще има къде да включите смартфона си, за да го заредите, докато се занимавате с нещо друго.

Възпроизвеждането на мултимедия от социалните мрежи и общуването с клиенти е неизменна част от ежедневието на бизнеса. Ето защо, особено ако нямате място за колонки на бюрото, можете да помислите за вариант с вградени говорители и/или жак за слушалки.

3. Ергономия и екстри

Всеки, който е виждал монитор, повдигнат върху купчина книги или списания, вероятно ще се съгласи, че гледката не е представителна и авторитетна. Важното е, че и производителите го знаят, като вече залагат опции за ергономични корекции върху стойката на екрана и наклона му. Това е нещо, което е разумно да търсите при избора. Питайте и за опциите за монтаж на панела директно върху стена.

Отново във връзка с ергономията можем да изтъкнем извитите (curved) дисплеи. Смята се, че те още повече намаляват умората на очите и създават усещането за картина с дълбочина, доближаваща се до стереоскопичното 3D. Все пак те не са необходими на всеки офис. Но няма бизнес, който да не може да се възползва от монитор, екрана на който се завърта на 90 градуса, за да се ползва в режим „портрет“.4

Ако бюджетът ви го позволява, бихте могли да помислите за капацитивни дисплеи, поддържащи управление с докосване. За целта обаче ще се наложи да използвате и нова операционна система — Windows 10 или поне 8.1.

И за финал, в случай че още не сте убедени дали ви трябва обновяване на десктоп периферията или по-разумният избор е лаптоп, вижте тази наша статия. В случай че везните натежат повече в полза на преносимите компютри, тези 10 насоки ще ви бъдат полезни.


 

  1. В таблицата не включваме решения с по-малки дисплеи от 22 инча, както и такива с резолюция, по-ниска от Full HD. Към днешна дата те не са актуални. []
  2. Един 27-инчов панел с Full HD резолюция предлага същото работно пространство, каквото имаме и при по-големите и по-малките със същата разделителна способност. Единствената разлика е, че изображенията и/или текстовете изглеждат по-големи. За този размер препоръчваме Quad HD или Ultra HD. []
  3. Всяка от тези зони е с резолюция Full HD и може да възпроизвежда сигнал от различни източници, включително DVD/Blu-ray плейъри, мобилни устройства и др. []
  4. В режим „портрет“ по-удобно се преглеждат уебсайтове и таблици с многобройни редове. Освен това получавате по-точен предварителен изглед на документи във формат А4. []
Loading Facebook Comments ...