Гейминг аксесоарите: значение, удобства и предимства


Електронните игри отдавна не са забавление само за хлапаците. Децата и подрастващите се впускат във виртуални престрелки или приключения заедно с родителите си. Отдавна не е изключено дори достолепни хора от третата възраст да станат част от манията.

В предишен материал разгледахме как да се сдобиете с най-подходящия компютър за гейминг. А в настоящия ще се потопим в специалната периферия: монитори, мишки, клавиатури, слушалки, волани, контролери, VR очила и столове.

Монитори

Решенията, предназначени за игромани, позволяват богати настройки на височината и наклона. Ергономията е решаваща за комфорта и здравето на потребителя, особено при продължителен престой на бюрото.

Моделите варират както по-размери, така и по отношение на резолюцията — тя може да бъде от Full HD, през Quad HD, та чак до съвременния върхов стандарт 4K Ultra HD.  Същото се отнася и за съотношението на страните — 16:9 или 21:9. Не са за подценяване и тези с извит дисплей.

Ключовата характеристика на геймърските монитори обаче е, че те често залагат на технологията G-Sync (Nvidia) или FreeSync (AMD), като по този начин осъществяват пълна синхронизация с видеокартата на съответния производител. Резултатът е графика без дефекти и без загуба на детайли.

Слушалки

Игрите са шумни и звуците им могат да подразнят хората, с които делим помещение. Или пък съседите, ако гейминг сесиите ни не приключват в прилично време. Ето защо слушалките са задължителен аксесоар.

Тези, разработени за геймъри и киномани, се отличават със симулация на съраунд звук и/или 5.1/7.1-канално аудио. Наушниците им са от материали, които не запарват и не създават неудобство при многочасово носене.

[panel style=“panel-info“]
[panel-header]
Общуването със съотборници
[/panel-header]
[panel-content]
Друга характеристика, която си струва да потърсите, е вграденият микрофон. Днешните игри са повече или по-малко отборни. А успехът на мисиите зависи от това, доколко съотборниците ви чуват, а вие — тях. Освен това микрофонът има важна роля, ако се занимавате със стрийминг.
[/panel-content]
[/panel]

Клавиатури

Стандартните модели не винаги са предвидени за игри. Те блокират при натискането на много бутони едновременно, което се изисква при гейминг. Клавишите не оказват приятно съпротивление. А най-често използваните бутони — WASD и интервалът — е възможно да излязат от строя.

Всичко това не е проблем при тези, поначало предвидени за натоварване. Някои от тях идват с мултимедийни бутони и такива за програмируеми бързи връзки. Предлагат се жични и безжични варианти.

Мишки

Колкото и да са бързи рефлексите ви, едва ли ще уцелите навреме противниците си в детмачовете, ако оръжието ви няма точен мерник или засича. Мишката е едно такова оръжие — може би най-важното в поне половин дузина от развлекателните жанрове. Сензорът може да бъде оптичен, лазерен, Bluetrack, V-Track… А начина за свързване с компютъра — чрез кабел и/или Bluetooth.

При търсенето на подходящ модел ще забележите, че разделителната способност на сензора варира от 800 до над 10,000 dpi. Обикновено се смята, че най-високата стойност е най-доброто. Но нашият съвет е да следите и за ергономията. Ако устройството не е удобно в ръката ви, останалото е от второстепенно значение.

[panel style=“panel-info“]
[panel-header]
Аксесоар за аксесоара
[/panel-header]
[panel-content]
Въпреки че много геймърски мишки могат да се използват на всякаква повърхност — дърво, пластмаса, текстил и дори стъкло, — прецизността на оптиката няма да бъде еднаква. Специалните подложки могат да ви спестят редица главоболия и разочарования.
[/panel-content]
[/panel]

Контролери

Ако обичате да управлявате виртуални автомобили и самолети, помислете за волан. Любителите на екшън-приключенията се нуждаят от джойпад. Последният е почти задължителен при биткаджийските заглавия.

VR хедсет

Експерти от развлекателната индустрия са категорични, че 4К графиката, добавената реалност (AR) и виртуалната реалност (VR) са в краткосрочните им планове за бъдещето. Много от актуалните лаптопи за геймъри идват с видеокарти, оптимизирани за VR. За да се възползвате от тях, ще ви трябва и шлем/хедсет, съвместим с конкретната игра или онлайн услуга.

Столове

Ако прекарвате повече от 2 часа на ден пред компютъра — независимо дали сте геймър или не, — рискувате увреждане на костната система и неврологични проблеми. Ето защо удобният стол е повече от препоръчителен. Моделите, насочени за игроманите, са едни от най-високотехнологичните на пазара.

[notification type=“alert-info“ close=“false“ ]Богато разнообразие от всички описани артикули, създадени от различни реномирани производители и в широк ценови диапазон, се предлага от Ardes.bg.[/notification]

Loading Facebook Comments ...