Гейминг аксесоарите: значение, удобства и предимства


Електронните игри отдавна не са забавление само за хлапаците. Децата и подрастващите се впускат във виртуални престрелки или приключения заедно с родителите си. Отдавна не е изключено дори достолепни хора от третата възраст да станат част от манията.

В предишен материал разгледахме как да се сдобиете с най-подходящия компютър за гейминг. А в настоящия ще се потопим в специалната периферия: монитори, мишки, клавиатури, слушалки, волани, контролери, VR очила и столове.

Монитори

Решенията, предназначени за игромани, позволяват богати настройки на височината и наклона. Ергономията е решаваща за комфорта и здравето на потребителя, особено при продължителен престой на бюрото.

Моделите варират както по-размери, така и по отношение на резолюцията — тя може да бъде от Full HD, през Quad HD, та чак до съвременния върхов стандарт 4K Ultra HD.  Същото се отнася и за съотношението на страните — 16:9 или 21:9. Не са за подценяване и тези с извит дисплей.

Ключовата характеристика на геймърските монитори обаче е, че те често залагат на технологията G-Sync (Nvidia) или FreeSync (AMD), като по този начин осъществяват пълна синхронизация с видеокартата на съответния производител. Резултатът е графика без дефекти и без загуба на детайли.

Слушалки

Игрите са шумни и звуците им могат да подразнят хората, с които делим помещение. Или пък съседите, ако гейминг сесиите ни не приключват в прилично време. Ето защо слушалките са задължителен аксесоар.

Тези, разработени за геймъри и киномани, се отличават със симулация на съраунд звук и/или 5.1/7.1-канално аудио. Наушниците им са от материали, които не запарват и не създават неудобство при многочасово носене.

Общуването със съотборници
Друга характеристика, която си струва да потърсите, е вграденият микрофон. Днешните игри са повече или по-малко отборни. А успехът на мисиите зависи от това, доколко съотборниците ви чуват, а вие — тях. Освен това микрофонът има важна роля, ако се занимавате със стрийминг.

Клавиатури

Стандартните модели не винаги са предвидени за игри. Те блокират при натискането на много бутони едновременно, което се изисква при гейминг. Клавишите не оказват приятно съпротивление. А най-често използваните бутони — WASD и интервалът — е възможно да излязат от строя.

Всичко това не е проблем при тези, поначало предвидени за натоварване. Някои от тях идват с мултимедийни бутони и такива за програмируеми бързи връзки. Предлагат се жични и безжични варианти.

Мишки

Колкото и да са бързи рефлексите ви, едва ли ще уцелите навреме противниците си в детмачовете, ако оръжието ви няма точен мерник или засича. Мишката е едно такова оръжие — може би най-важното в поне половин дузина от развлекателните жанрове. Сензорът може да бъде оптичен, лазерен, Bluetrack, V-Track… А начина за свързване с компютъра — чрез кабел и/или Bluetooth.

При търсенето на подходящ модел ще забележите, че разделителната способност на сензора варира от 800 до над 10,000 dpi. Обикновено се смята, че най-високата стойност е най-доброто. Но нашият съвет е да следите и за ергономията. Ако устройството не е удобно в ръката ви, останалото е от второстепенно значение.

Аксесоар за аксесоара
Въпреки че много геймърски мишки могат да се използват на всякаква повърхност — дърво, пластмаса, текстил и дори стъкло, — прецизността на оптиката няма да бъде еднаква. Специалните подложки могат да ви спестят редица главоболия и разочарования.

Контролери

Ако обичате да управлявате виртуални автомобили и самолети, помислете за волан. Любителите на екшън-приключенията се нуждаят от джойпад. Последният е почти задължителен при биткаджийските заглавия.

VR хедсет

Експерти от развлекателната индустрия са категорични, че 4К графиката, добавената реалност (AR) и виртуалната реалност (VR) са в краткосрочните им планове за бъдещето. Много от актуалните лаптопи за геймъри идват с видеокарти, оптимизирани за VR. За да се възползвате от тях, ще ви трябва и шлем/хедсет, съвместим с конкретната игра или онлайн услуга.

Столове

Ако прекарвате повече от 2 часа на ден пред компютъра — независимо дали сте геймър или не, — рискувате увреждане на костната система и неврологични проблеми. Ето защо удобният стол е повече от препоръчителен. Моделите, насочени за игроманите, са едни от най-високотехнологичните на пазара.

Богато разнообразие от всички описани артикули, създадени от различни реномирани производители и в широк ценови диапазон, се предлага от Ardes.bg.
Loading Facebook Comments ...