5 предимства на лицензирания софтуер


Когато говорим за лицензиран софтуер, трудно могат да се изтъкнат недостатъци. Като че ли единственото изключение е цената, която трябва да се заплати за него, но в повечето случаи тя е оправдана. Предимствата несъмнено са повече и именно върху тях ще наблегнем в този материал.

А както ще стане дума още в първия ни аргумент, използването на нелицензирани програми и операционни системи всъщност може да излезе скъпо на потребителите. Това важи дори в по-голяма степен за бизнеса.

1. Без риск от глоби

Съществува международна асоциация Business Software Alliance (BSA), която налага глоби, възлизащи на над $100,000 за всеки неправомерно инсталиран софтуер. Такива санкции са в състояние да объркат бюджета дори на големите корпорации и напълно да съсипят малкия и средния бизнес. Използването на програми, за които са заплатени доста по-скромните лицензионни такси, е единственият начин да се премахне рискът от неприятните сблъсъци с BSA.

2. Безплатна или по-евтина актуализация

Разработчиците пускат периодични ъпдейти, премахващи недостатъци на приложенията си или добавящи нови функции. Всеки бизнес би искал компютрите да работят без забавяне, да пестят време, а по този начин – и пари. Актуализациите за закърпване на дефекти и повишаване на сигурността обикновено са напълно безплатни за лицензирания софтуер. Често компаниите позволяват да преминете към следващото издание на предпочитаната програма, като заплатите по-ниска цена, ако вече използвате по-стара оторизирана версия.

3. Сигурността го изисква

Напоследък зачестяват случаите, когато хакери заразяват бизнес компютри с рансъмуер (програма за изнудване), чрез който криптират файловете на машините и блокират цялата дейност на фирмата. Дори плащането на солиден откуп не дава гаранция, че ще можете да възстановите документите си. Този проблем е особено често срещан при по-стари операционни системи и съответния антивирусен пакет. Използването на нови и редовно обновявани програми драстично намалява риска от заразяване със зловредни приложения.

4. Без страх от „скритите“ антипиратски мерки

Всеки разработчик има свои способи за борба с пиратските копия на своите продукти. Някои програми просто не работят, ако не са заплатени и регистрирани. Други обаче привидно функционират без проблеми и ограничения, но умишлено извършват грешни пресмятания и операции, от което бизнесът сериозно може да пострада. Лицензираният софтуер решава и този проблем.

5. Помощ и поддръжка

Ангажиментът на компанията, която е осигурила вашето лицензирано приложение, не приключва с доставянето на инсталационните файлове. Бихте могли да потърсите съдействие за настройките, за обучението на персонала, а също и да разчитате на техническа поддръжка. Не е изключено програмите за бизнеса да се радват на такава 24/7 (24 часа, 7 дни в седмицата).

[notification type=“alert-info“ close=“false“ ]Ако имате допълнителни въпроси и сте решили да обновите компютрите си и програмите, с които работят, винаги можете да потърсите компетентни консултации от екипа на Ardes.bg — както за комерсиални софтуери решения, така и за техните безплатни алтернативи с отворен код.[/notification]

Loading Facebook Comments ...