Как да клонираме дял от стар харддиск на нов SSD

Главната причина, поради която бихме закупили твърдотелен диск (SSD), е многократното увеличение на скоростта спрямо традиционните харддискове (HDD). Поради сравнително по-високите цени на флаш паметите, много потребители избират такива с капацитет между 120GB или 250GB. На тях обикновено могат да се запишат само операционната система и програмите, евентуално и нещо повече, което е напълно достатъчно, за да отбележим значително ускорение при стартирането на компютъра и зареждането на софтуера.

И когато купим SSD, който ще използваме предимно за ОС и програмите, пред нас изникват въпросите: Да направим пълна преинсталация, като запишем наново всеки софтуер? Или да си спестим тези усилия и няколко часа, като клонираме харддиска, който сме използвали досега, върху новия SSD и по този начин запазим настройките, кореспонденцията си и други важни файлове? Естествено, във втория случай имаме презумпцията, че старият диск е разделен на делове, а един от тях е бил използван за ОС и програмите.

Може би в повечето случаи свежата преинсталация е препоръчителна. Но, ако се спрете на втория вариант — клонирането — ето няколко бързи съвета как да постъпите:

1. Използвайте изпитани програми

Има десетки популярни и може би стотици софтуерни решения за клониране, мигриране, бекъп на делове или цели дискове. Някои от тях са комерсиални, а други — безплатни. Общото помежду им е, че са рекламирани като „универсални“. С други думи, те щели да свършат работата, независимо от компютърната ви конфигурация и нейните компоненти.

Тръгнем ли по форумите обаче да четем отзиви на други потребители, разбираме, че тези програми работят чудесно за едни, но нещо се обърква при други. Казано иначе, не са чак толкова „универсални“. Най-честият проблем е, че при настройките на клонирането може да не открием къде да направим отметка, че желаем новият SSD да стане първото boot устройство. Тоест това, от което машината да зарежда операционната система.

Водещите производители на SSD обикновено разработват свой софтуер, който можете да изтеглите безплатно от официалните им сайтове. Например такива решения са Intel Data Migration и Samsung Data Migration. Тяхната функция е именно да клонират съдържанието на стария ви харддиск върху по-бързата флаш памет, като извършат автоматично абсолютно всички настройки.

Интерфейсът им е изключително опростен. Всичко, което трябва да направите, е да изберете стария харддиск, а в повечето случаи системата ще разпознае сама новото SSD.

[panel style=“panel-info“]
[panel-header]
Важно уточнение
[/panel-header]
[panel-content]
Ако SSD или M.2 паметта е от Intel, изтеглете предложението на Intel. Ако производителят е Samsung, използвайте неговият Data Migration. Само така безпогрешно ще се постигнат възможно най-добрите оптимизации за конкретния модел, който сте закупили. По-новите версии на тези програми дори няма да ви позволят да ги използвате с дискове на чужди марки. Това важи за диска, върху който ще прехвърляте информация. Няма проблем старият диск — източникът — да е произведен от Western Digital, Seagate, Toshiba или друга компания.
[/panel-content]
[/panel]

2. Алтернативи с високо реноме

Macrium Reflect и EaseUS са две предложения, които действително покриват очакванията на много потребители, заради което набират популярност в последните години. Техните функции са задоволителни и окомплектовани в леки, лесни за намиране и дори безплатни версии. Лично мнение на автора е, че те все пак трудно могат да се сравняват с True Image на Acronis, извършващ безпогрешни бекъпи и клонирания на цели дискове или отделни техни делове.

Проблемът: програмата не е безплатна. Но някои производители на твърди дискове и SSD, сред които и водещите, често прилагат олекотена версия на True Image, която е безплатна за закупилите техни продукти.

Ardes.bg предлага твърдотелни и традиционни дискове от доказали се световни производители, които позволяват възможно най-лесната и най-бърза миграция на старите ви файлове към новото устройство. Както стана дума, за целта се използват съвършено безплатни и опростени програми, разработени и оптимизирани от всеки производител за неговите продукти.

Loading Facebook Comments ...