Google намеква, че Android може да стане платена ОС

Тези дни Европейският съюз глоби Google с астрономическите 5 милиарда евро, след което застави корпорацията да отдели браузъра си Chrome и досега вградените приложения за търсене от операционната система Android. Тази мярка според експертите може да има дългосрочни последствия, като отзвукът ще засегне производителите на мобилни устройства и дори крайните потребители. Наскорошно изявление на Сундар Пичай, изпълнителен директор на Google, косвено потвърди прогнозите и наля масло в спекулациите.

Според Пичай досегашният бизнес модел, при който Android може да се предлага като безплатна операционна система, е зависел от свободата на компанията му да интегрира собствени приложения. Той е на мнение, че всички потребители, ако желаят и намерят за необходимо, могат да заменят софтуерните програми на Google с техни алтернативи от други разработчици. Но изпълнителният директор е категоричен, че нарушаването на „прецизния баланс“, позволяващ на мобилната ОС да е безплатна, вече е извършено.

Ако думите му се вземат сериозно, това означава, че Google скоро може да изисква от производителите на смартфони и таблети да заплащат за правото им да продават устройствата си с тази ОС. Това несъмнено ще доведе до поскъпване на тази електроника, тъй като разходите на компаниите в крайна сметка ще бъдат калкулирани в цените за крайните потребители. Някои анализатори обаче са на мнение, че думите на Пичай са естествена реакция след глобата от ЕС и не са нещо повече от „драматизация на жертвата“.

Каквото и да се случи, на този етап не се очаква поскъпване на мобилните устройства, предлагани от Ardes.bg. Ако Google някога реши да печели от продажба или лицензи за Android, задължително ще направи достатъчно ранно официално обявление.

Loading Facebook Comments ...