Как да повишим удобството си при работа с лаптоп

При покупката на първия си лаптоп обикновено имаме идеалистични очаквания. Представяме си, че той ще донесе неизмеримо по-голямо удобство, в сравнение с работата с настолен компютър. Понякога действително се получава така. Но с течение на практиката постепенно разбираме, че нещата не винаги са толкова розови и преносимият РС може да ограничи комфорта ни.

За щастие, други хора са стигнали до същите изводи преди нас. И ако се огледаме, можем да видим редица хитри и вече налични решения.

1. Използвайте USB мишка и клавиатура

Някои потребители през голяма част от времето използват преносимия компютър като настолен — върху бюрото. Ако сте един от тях, няма защо да се измъчвате, като пишете на вградените клавиши и насочвате курсора с тъчпада. Значително ще подобрите изживяването с пълноразмерна USB/Bluetooth клавиатура и мишка.

Няма значение дали ще изберете окабелени или безжични модели. И в двата случая комфортът ви ще се подобри многократно.

Своеобразна застраховка
Употребата на такива периферни устройства намалява и опасността от инциденти. Дори неволно да разлеете чаша с кафе или чай върху външната клавиатура — може да се случи на всеки, — тази на лаптопа ще остане чиста и неопетнена. А ще опазите и вътрешните компоненти на машината далеч от опасни течности.

2. Повдигнете екрана на нивото на очите ви

От много години производителите на лаптопи наемат специално обучени инженери, които се занимават с ергономия. Тяхната задача е да осигуряват решения, които позволяват да гледаме или използваме продължително електронните устройства, без да изпитваме психическа или физическа умора от престоя пред бюрото.

Едно от условията е нивото на дисплея да бъде наравно с това на очите ни. Иначе рискуваме вратът ни да се схване или да държим очите си насочени надолу по-дълго, отколкото е здравословно. Охлаждащите поставки с повдигащ механизъм елиминират проблема и много от тях са съвсем достъпни.

(Не)сериозната алтернатива

Можете да повдигнете лаптопа и с подръчни средства. Обикновено се залага на купчина книги или списания. Някои по-находчиви ентусиасти си купуват пластмасови сушилници за кухненски съдове от магазините „за 1 лев“, като ги обръщат с дъното нагоре и ги ползват за подложка. Тези „закърпвания“ на положението обаче изглеждат нелепо и могат да възпрепятстват охлаждането, което създава цял списък от опасности.

3. Не забравяйте охлаждането

Поддържането на температура в нормални граници е цяла отделна тема, която ще разгледаме при първа възможност. Тук можем да кажем само, че горещините не само понижават производителността на машината, но могат необратимо да повредят уязвими компоненти, като харддиска и процесора.

Когато корпусът се нагрее или въздухоотводите „бълват жега“ като огнедишащи змейове, това се отразява и на комфорта ви. Ето защо отново препоръчваме да обърнете внимание на охладителите. Те не са панацея, но особено в най-напечените летни дни могат да изиграят ключова роля за здравето на скъпото ви устройство и на удобството ви при неговата експлоатация.

4. Нека близките ви чуват по-добре

Купувате си лаптоп с намерението да общувате с него през интернет, но скоро установявате, че вградените колонки и микрофон не отговарят на критериите ви за качество. Няма смисъл да ругаете машината. Добрият звук на говорителите зависи, наред с други неща, и от обема на акустичните им камери… А във все по-компактните корпуси на модерните лаптопи просто няма необходимото пространство за по-големи.

Един вариант за изход от ситуацията е да си инсталирате софтуер, който автоматично увеличава силата на звука. Но при него често ще се получава тъй нареченото изкривяване на гласа ви и/или на входящия звук.

Затова е препоръчително просто да си купите слушалки и микрофон. Комбинираните модели се наричат хедсетове.

И още комфорт
Слушалките са най-доброто средство за уединение, ако искате да проведете разговор през Skype или Viber, докато не сте сами в стаята. Освен това ще се насладите на значително по-качествен звук при слушане на музика и гледане на филми.

5. Пазете информацията на харддиска

Компонентът на лаптопа, който се амортизира най-скоротечно или се уврежда от фабрични дефекти и лоши потребителски навици, е твърдият диск. По тази причина е разумно периодично да правим копия на ценните си работни и лични файлове.

Един от способите е копирането им на външен HDD и/или в папка, която се синхронизира с хранилището ви в облачна услуга. За да се подсигурите допълнително, някои файлове могат да се съхраняват и на USB флашки.

Понеже USB портовете са ограничени, може да се оборудвате с хъб. Ползите от него се изразяват и в това, че няма да увредите конекторите на самия лаптоп от честото поставяне и изваждане на USB периферия.

Още по-удачен вариант от USB флаш паметите са SD картите. При нужда те могат да се държат постоянно в слота (card reader) на лаптопа — почти всички съвременни модели имат такъв. Ефектът ще е като на мини SSD диск с ограничен, но ценен капацитет.

Loading Facebook Comments ...