Излезе информация за осемядрения процесор Kirin 980 на Huawei

Китайският производител на смартфони Huawei вероятно ще представи официално следващия си водещ процесор за мобилни устройства в рамките на предстоящото изложение IFA в Берлин. То ще се проведе в първите пет дни на септември. Но вече е известно името на чипа — Kirin 980 — и се разпространяват първите данни за него.

Без особена изненада основната му характеристика са 8-те ядра. Те ще са базирани на дизайна, познат от Cortex-А55 и Cortex-A77. Разработката е по обновена 7-нанометрова технология, а работната честота ще бъде 2.8GHz.

Самата 7-нанометрова технология на процесора обещава ниско потребление на енергия и съответната по-дълга автономия с едно зареждане на батерията. За графичния чип пък се говори, че ще бъде с до 50% по-висока производителност, в сравнение с популярното решение Adreno 630, използвано от конкурента Qualcomm. Вграденият изкуствен интелект ще извършва 5 трилиона изчисления/ват.

Очакваме първите умни телефони с Kirin 980 през следващата година. Актуалните разработки на Huawei са част от каталога на Ardes.bg.

Loading Facebook Comments ...