Sony представи революционен 48 MP сензор за мобилни устройства

Преди броени часове централата на Sony в Токио, Япония, анонсира нов CMOS сензор. Той може да заснема статични изображения с резолюция 48 мегапиксела (MP). Казано иначе, снимките, направени с него, ще бъдат с 8000 пиксела по дългата страна и с 6000 пиксела по късата.

Компанията определя продукта си като „първия в света с 48 ефективни мегапиксела“, предназначен за смартфони. Всяка отделна точка, улавяща светлина по повърхността му, е с размери 0.8 μm (микрометъра). Диагоналът на целия сензор е едва 8 мм, което го прави особено подходящ за вграждане и в най-компактните телефони.

Разбира се, поддържа се и видео, при това със забележителни скорости. Клиповете с 4К Ultra HD резолюция ще са до 90 fps (кадъра в секунда). При Full HD можете да очаквате до 240 fps, а при HD 720p — до 480 fps.

Ще се поддържат и екстри като HDR, Bayer RAW формат на изходящите файлове и алгоритми за споделяне на информация между отделните пиксели и по-доброто им представяне в условия на ниска или изкуствена осветеност. Sony планират да започнат доставките на сензора през септември. Няма данни кои производители на смартфони вече са поръчали бройки.

Умните телефони с изключителни двойни и тройни основни камери са част от каталога на Ardes.bg.

Loading Facebook Comments ...