Лошите потребителски навици, съкращаващи живота на лаптопа

Възможно ли е производителите на лаптопи и ултрабуци да насаждат погрешни представи за собствените си продукти? И то такива схващания, които  значително съкращават експлоатационния срок на машината или скоротечно я лишават от красивия търговски вид. Колкото и да е странно, отговорът е положителен. Но трябва да се уточни, че насаждането на лоши потребителски навици е нещо, което се прави също от киноиндустрията и дори изненадващи източници.

Трудно е да степенуваме тези неразумни влияния. Все пак можем да им противодействаме, като обясним на читателите и клиентите си: защо е, меко казано, нежелателно да правят някои неща, рекламирани от маркетинговите отдели на производителите на електроника, и други, показвани като отработени жестове и навици в холивудските филми.

Нека започнем с…

Чашите на едно разливане разстояние

Ако вярваме на рекламните брошури за преносимите компютри, няма по-добро начало на деня от преглеждането на сутрешните новини с чаша кафе или капучино. От личен опит можем да потвърдим, че изживяването си го бива. Същото се отнася и за вечерите, когато лежерно отпиваме вино или други напитки, докато разпускаме пред екрана след изморителния работен ден.

Представата, че няма нищо притеснително в такъв потребителски навик, продължава до злощастния момент, в който неволно разливаме течността върху лаптопа. Това може да се случи по наша вина, заради играещи деца или пакостливи домашни любимци. Но резултатът обикновено е паника, че може необратимо да сме увредили електрониката или че професионалното ѝ почистване ще ни струва скъпо.

[notification type=“alert-danger“ close=“false“ ]Важното в такива ситуации е да запазите самообладание. По-напред извадете кабела за захранването, ако е включен в контакта. След това изключете лаптопа с продължително натискане на power бутона. Сложете го перпендикулярно върху кърпа, която да попие изтичащата течност. Едва след тези първи стъпки, с които предотвратявате трайни щети, вече можете да помислите и за сервизно подсушаване и почистване.[/notification]

Отрицателните съвети от типа „Не дръжте пълни чаши и вази до машината“ не са по вкуса ни, а и не бихме си позволили да ви лишим от малките житейски удоволствия, които описахме по-горе. Ето защо просто ще препоръчаме да държите устройството на специалните поставки и/или охладители за лаптопи, които повдигат корпуса и дори при разливане на течности е малко вероятно те да попаднат при електрическите компоненти.

Забавленията в леглото мъчат ноутбука

Друг навик, насърчаван в рекламите и холивудските продукции, е използването на компютрите в леглото. И наистина — какво лошо има в това, ако денят е почивен, не ни се става, а лаптопът е любимият ни мултимедиен център? Няма проблем, стига да имате нещо важно предвид и да вземете мерки.

Проблемът е, че тези устройства трябва да изхвърлят горещината от корпуса си, за да работят оптимално и стабилно. Ако завивките на кревата запушват въздухоотводите, в най-добрия случай вентилаторът ще се тормози и ще издава дразнещ шум. А в най-лошия — може да се стигне до „забиване“ и автоматично изключване, преди да се е повредил някой от уязвимите компоненти.

Поставките за лаптопи могат да служат и в леглото. Ако не желаете да си закупите такъв аксесоар, единствената алтернатива е да бъдете внимателни. Постарайте се корпусът да не потъва в чаршафите.

С лаптоп на море

Чет и брой нямат официалните изображения от рекламните агенции, убеждаващи ни, че няма нищо притеснително в това, да вземем компютъра с нас на плажа. Важно е да поддържаме контакт с приятелите, колегите и бизнес партньорите си дори през отпуската си. Логично!

Че какво толкова може да се случи? — Какво ли не… Преди всичко отново трябва да имаме предвид проблема с топлината. До определени градуси тя не е проблемна за съвременната електроника, която е доста издръжлива в това отношение. Но това, че околният въздух е например 35°С, не означава, че и един лаптоп, директно напичан от слънцето, се нагрява само толкова.

Всъщност е вероятно да достигне опасни стойности. Дори да не се изключи сам заради прегряване на процесора, има опасност заради жегите да се промени химическият баланс на батерията. Това рязко понижава капацитета ѝ.

Освен това винаги има опасност във вътрешността на шасито да попаднат песъчинки или други фини частици от плажа. В зависимост от количеството и размерите си, те могат или да затруднят охлаждането, или дори да направят късо съединение.

А както илюстрира горната снимка, представите на някои хора за уместното място, на което можем да използваме компютъра си, граничи с безобразие. Ако сме отговорни за джаджите, закупени с трудно изкараните ни пари, никога не бихме си позволили да ги доближаваме толкова до морето. А още по-малко — да ги „къпем“ в него.

[notification type=“alert-warning“ close=“false“ ]Много от модерните смартфони и смарт аксесоари се отличават с определен коефициент на водо- и прахоустойчивост. Но почти няма потребителски и бизнес ноутбуци, които да са неуязвими срещу намокряне и проникване на прах.[/notification]

Капак, отвори се! Капак, затвори се!

Техниката играе важна роля във филмите. И се е превърнало в нещо като кинематографично клише, че, щом актьорите приключат работата си с лаптопа, непременно трябва да затворят капака му, при това не особено внимателно. Такъв навик изглежда добре, защото усилва усещането на зрителя за екшън.

В действителния живот обаче всяка електроника, преживяла някакъв екшън, много скоро престава да изглежда като нова и да се държи като такава. Например движенията на капака амортизират пантите. Това не става от един или два пъти, а след стотици и хиляди отваряния и затваряния.

Ако не пренасяте често лаптопа си, а го държите на маса или бюро, просто няма причина да го затваряте след всяко използване. Изключете го и го покрийте с кърпа, за да предотвратите запрашването му.

[notification type=“alert-info“ close=“false“ ]Колкото и добри потребителски навици да имате, преносимите компютри се нуждаят от периодична профилактика. Вижте задължителните дейности и тестове, извършвани от експертите на Ardes.bg.[/notification]

Loading Facebook Comments ...