AMD и Intel представят нови процесори по-скоро от очакваното

Преди броени часове AMD потвърдиха, че техните процесори от линията Threadripper 2 ще получат нови попълнения. Дебютът им на световния пазар ще бъде изненадващо скоро — на 29 октомври. Става дума за две решения, които са базирани на 12-нанометрова технология Zen+ и ще се възползват съответно от 12 или 24 ядра. Както и при досегашните чипове на компанията, продуктите от тази серия ще осигуряват оптимален баланс между висока производителност и ниско енергопротребление.

12-ядреният процесор е наречен 2920X и ще представлява актуализирана версия на вече познатия 16-ядрен 2950Х. По предварителни данни, ще работи на честота 3.5 GHz и ще има кеш 32 МВ Level 3. В пикова експлоатация ще изразходва 180W.

24-ядреният модел е 2970WX. Неговата честота ще бъде 3 GHz, но в режим Turbo Boost ще достига до 4.2GHz. Кеш паметта е двойно повече от 12-ядрения му събрат, а по-високата производителност ще се дължи и на консумацията до 250W.

Конкурентите на AMD от Intel веднага отговориха

на новината със своя анонс, че в рамките на следващото денонощие ще представят своите първи процесори от 9-то поколение. За целта е организирано събитието Fall Desktop Launch Event, на което ще се представят модели от линиите Core i5, Core i7 и Core i9, произведени по утвърдената и усъвършенствана 14-нанометрова технология.

Както писахме миналата седмица, Intel ще се забавят с 10-нанометровите си чипове поне до средата на 2019 година, но междувременно инвестират в разработката на нови модели по 14-нанометров процес, за да запълват пазарната ниша. Най-добрите процесори на двете водещи компании в този сегмент са част от каталога на Ardes.bg.

Loading Facebook Comments ...