Какво да изберем за офиса: лаптоп или настолен компютър?

Колкото по-компактно и същевременно по-функционално е едно устройство, толкова по-висока е цената му и се радва на значителен медиен и обществен интерес. От години насам се отчита устойчивата тенденция за минимизация на потребителската и бизнес електроника. Ако гледаме на нещата само от тази позиция, въпросът — лаптоп или десктоп за офиса? — като че ли изглежда безсмислен.

И все пак въпросът периодично се повдига в най-престижните световни бизнес издания, като експертите винаги намират доводи както в полза на лаптопите, така и на настолните компютри.

Аргументи в полза на десктопите

Когато цената е фактор

Макар разликата в цените на настолните преносимите компютри вече да не е толкова голяма, те могат да са решаващи за средния и особено за малкия бизнес. Ако имате персонал от 10-20 души, всеки от които трябва да работи с компютър, десктопът излиза по-изгодно.

Естеството на работата

Една от най-честите причини много представители на бизнеса и до днес да предпочитат десктопите са големите външни монитори. Когато човек свикне да работи с 24-, 27- и дори над 30-инчов екран, този на лаптопа изглежда твърде малък. Има професии, при които размерът на монитора е въпрос не само на удобство, но и на условие за развързване на творческия потенциал — архитектите, графичните дизайнери и др.

Пълноразмерна клавиатура и повече портове

Десктопите са удобни за бизнес, при който се изисква въвеждане на огромно количество текстове. Ергономията винаги е в челната петорка на причините, поради които настолните компютри са предпочитани. Всеки, който е работил продължително с клавиатурата на лаптоп, знае, че това не е най-приятното изживяване.

По-лесни за ъпгрейд

Прието е да вярва, че компонентите на настолните компютри се обновяват и/или поправят с по-малко затруднения, в сравнение с лаптопите. Истината е, че това зависи от конкретния компонент. Но в общи линии е вярно, че някои щети на преносимия компютър — например сериозните на дисплея — могат да направят поправката на машината неизгодно скъпа.

По-трудни за губене или кражба

Резултатите от една американска анкета показват, че мнозина дами и господа от бизнеса се върнали към десктоп компютрите, след като установили: Никой не е забравил настолния си компютър на бара или в таксито. Лаптопите са по-лесни и за крадене. Трудно може да се спори с този аргумент.

[panel style=“panel-info“]
[panel-header]
All-in-One за бизнеса?
[/panel-header]
[panel-content]Специалистите са на мнение, че All-in-One решенията в някои отношения се доближават до десктопите. Те имат голям екран, в който е вградена по-голямата част от хардуера, а разполагат и с удобна периферия: пълноразмерна клавиатура и мишка. И ще изглеждат чудесно в стилния ви офис!
Но като цяло експертите гледат на All-in-One и Mini PC компютрите като на „дегизирани лаптопи“. — Защо? — Понеже нямат високата производителност на истински десктопи и хардуерът им е толкова сложен за ъпгрейд и подмяна, колкото този на преносимите компютри.
[/panel-content]
[/panel]

Аргументи в полза на лаптопите

Размерът и мобилността

Представете си, че работата ви не е свързана със седене в офис, а изисква обикалянето на различни обекти и дори строежи. Едва ли ще има нещо по-неприятно за вас от това, да носите навсякъде настолен компютър. Вашата мобилност изисква мобилен компютър и тогава определено изборът ви е лаптоп.

Лаптопът също е полезен за бизнеса, когато искате да свършите работа в движение или да употребите времето по най-добрия начин, докато чакате среща с колега или клиент.

Десктоп заместителите

Тъй наречените десктоп заместители са 17- или 18-инчови лаптопи, при които малкият размер и ниското тегло не са най-важните. Всъщност за тях е приоритетно да осигуряват сравнително голям екран с висока резолюция и корпус с възможно най-доброто вътрешно охлаждане. Идват с пълен набор интерфейси, включително за улеснено свързване на външен монитор.

Еднакво достъпен навсякъде

Когато се налага да свършите нещо по работа в почивен ден, но имате само настолен компютър в офиса, това значително усложнява живота. Лаптопът, който балансира между оптимални размери и производителност, може да ви върши прилична работа в офиса, в хола или спалнята у дома, на командировка, навсякъде по пътя.

[panel style=“panel-info“]
[panel-header]
Специалните бизнес лаптопи
[/panel-header]
[panel-content]

Съществува разновидност на лаптопите, която се предлага конкретно „за бизнеса“. Но е важно да се уточни какво се разбира под това, защото тези машини може и да не са най-подходящите конкретно за вашата служебна дейност. Преносимите компютри за бизнеса обикновено идват с Pro версия на операционната система и богат асортимент от системи за сигурност. Те могат да са хардуерни и софтуерни. Например, лаптопът може да има сензор за пръстови отпечатъци, така че само вие да го използвате. Включват се и предпазни мерки срещу кражба и дистанционно унищожаване на чувствителните фирмени материали, ако все пак устройството попадне в чужди ръце. Някои производители на такива лаптопи предлагат и докинг станции за по-успешните си модели, като по този начин осигуряват втора батерия и/или повече портове.
[/panel-content]
[/panel]

Идеалната работна среда

Най-добре е, когато на човек не му се налага да избира, а може да използва и двата варианта — както преносим, така и настолен компютър. Десктопът може да стои в офиса, а когато ви е необходим РС в движение, тогава на помощ идва лаптопът — навсякъде и по всяко време.

Тук от ключово значение обаче са облачните услуги за синхронизация между устройствата. С други думи, фирмените файлове на настолния ви компютър винаги трябва да са еднакво актуални с тези на преносимия, иначе работата ви може да се обърка. За целта може да помогне дори безплатната версия на Google Drive с нейните 15 GB.

Loading Facebook Comments ...