Процесорите AMD Zen 2 са мечта за сървърите, идват и за настолни компютри

Състоя се официалното представяне на второто поколение процесори Zen. Това се случи в рамките на събитието Next Horizon (Следващ хоризонт), организирано от AMD. Компанията анонсира първия си чип, произведен по 7-нанометрова технология. Името му е Rome и ще бъде най-подходящ за сървъри и центрове за данни.

Процесорът е съвместим с PCIe 4.0 и съчетава 64 ядра и 124 нишки. Ползата от 7-нанометровия процес се изразява в по-високата плътност на транзисторите и двойно занижената консумация на електроенергия спрямо предишните предложения на AMD. Производителността е повишена с около 25%, което се дължи и на напълно променения дизайн.

Вижте как изглеждат предишният Zen (ляво) и новият Zen 2 (дясно) при директно сравнение:

Компанията работи по процесори, базирани на Zen 2, които ще могат да се използват в потребителски и бизнес настолни компютри. Засега не е известна пусковата им дата, но се очаква да научим повече на експото CES 2019, което ще се проведе в Лас Вегас в самото начало на следващата година. Високопроизводителни и бюджетни лаптопи и десктопи, базирани на новите решения от AMD и Intel, се предлагат от Ardes.bg.

Loading Facebook Comments ...