New Direction Finding разширява възможностите на Bluetooth 5.1

Технологията Bluetooth се развива сравнително по-бавно, в сравнение с другите стандарти за мобилен пренос на данни, но продължава да се налага в почти всички сегменти: компютърна периферия, слушалки, смартфони и т.н. Досега беше възможно безпроблемното откриване на устройствата, приемащи сигнала, но един от недостатъците беше по-трудното локализиране на източника, подаващ информацията.

Това най-сетне е на път да бъде отстранено в Bluetooth 5.1 чрез новата функция New Direction Finding. Тя ще позволи на приемниците да се ориентират откъде идва безжичният сигнал. Авторите на проекта дават примери с джаджи в дома или офиса, но със сигурност иновацията ще се справя дори по-добре в открити пространства. Ще се използва и за намиране на обекти, нямащи общо с потребителската електроника.

Крайна цел на разработваната технология е източниците на Bluetooth сигнал да се откриват с точност под един инч, тоест около един сантиметър. Разработката е към края си и New Direction Finding вече се разпространява сред някои производители на устройства, използващи тази технология. Кога ще видим първите комерсиални продукти обаче, засега е въпрос на спекулации.

Каталогът на Ardes.bg изобилства от висококачествени продукти, използващи най-новите сред наличните стандарти за безжична свързаност.

Loading Facebook Comments ...