Аndroid Q ще въведе вградена поддръжка на лицево разпознаване

Ако има нещо, с което операционната система Android безспорно изостава пред конкурента си iOS, това е вградената поддръжка на технологии за лицево разпознаване. По тази причина производителите на смартфони са принудени или да пишат собствени програми, които силно варират помежду си, или да заложат на алтернативните решения за сигурност, каквито са паролите и сензорите за пръстови отпечатъци. Всичко това може да се промени с излизането на следващия Android, наричан с работното име Q.

По данни от xda-developers, следващата операционна система на Google ще разполага с интегрирана система, наподобяваща Face ID на Apple. Предвидени са всички необходими защити срещу евентуално заблуждаване на алгоритъма чрез използване на потребителска снимка. Споменава се и евентуална поддръжка на Time of Flight (ToF), IR Illuminator, Dot Projector и други сензори, които ще могат да се използват в Android-базираните смартфони, стига производителите им да прегърнат иновацията.

Android Q се очаква през втората половина на 2019 г. А първите умни телефони, които ще се възползват от нововъведенията, вероятно ще поемат към пазара чак през 2020-а. Дотогава вижте актуалните модели, предлагани от Ardes.bg.

Loading Facebook Comments ...