Работят по система, повишаваща сигурността на USB Type-C връзките

Въвеждането на стандарта USB Type-C при смартфоните и компютрите значително улесни живота на потребителите. Този интерфейс не ни заставя да се съобразяваме с посоката, в която включваме кабела в порта. Освен това можем да зареждаме лаптопите си направо през USB интерфейса, което премахва необходимостта от носенето на обемисти зарядни.

Но въпреки всичките си предимства USB Type-C има и някои недостатъци. Зложелатели могат да заразят сравнително лесно устройствата ни, като просто използват специални кабели. Също така вече има данни за умишлено подаване на нежелателно напрежение, увреждащо батерията на машините и другите компоненти.

Разработчици от USB Implementers Forum (USB-IF) са убедени, че всичко това може сравнително лесно да се избегне, ако се използва техният продукт. Той е софтуерен и контролира както трансфера на файлове през USB Type-C портовете, така и електрическото напрежение. След като се инсталира, 128-битовият алгоритъм ще се задейства само ако потребителят го пожелае, като ще може и да го спре за времето, когато не е необходим.

На този етап продуктът няма официално име и обявена пускова дата. Но по всичко личи, че ще се появи още през 2019 година. Така че, ако досега сте имали резерви спрямо новите лаптопи и смартфони, залагащи на USB Type-C, те са вече излишни.

А най-добрата техника може да се намери в каталога на Ardes.bg.

Loading Facebook Comments ...