Windows 10 най-сетне се наложи над Windows 7

Microsoft използваха какви ли не способи, за да наложат своята операционна система Windows 10, като основният ѝ конкурент дълги години беше друг техен продукт — Windows 7. По различни причини потребителите масово отказваха да сменят по-стария софтуер и до самия край на 2018-а Windows 7 продължаваше да има по-голям пазарен дял. Едва сега, по данни на Netmarketshare, везните се наклоняват в полза на Windows 10.

Съгласно последните проучвания, през изминалия декември пазарният дял на Windows 10 е достигнал 39.22%, като по този начин надминава Windows 7 (с 36.9% от инсталациите). По-новата операционна система е и водещата измежду решенията на други компании. За сравнение, едва 10.65% от потребителите работят с macOS, а 2.78% предпочитат Linux.

През новата 2019 година не се очакват изненади в този сегмент на софтуерната надпревара. Почти всички лаптопи, които имат предварително инсталирана ОС, залагат на Windows 10. Като съчетаем този факт с другия, че скоро Microsoft ще прекрати поддръжката на Windows 7, пазарният дял на 10-ката със сигурност лека-полека ще расте през идните месеци и години.

Loading Facebook Comments ...