Как да изберете подходящ рутер

Ако разполагаме с модерна техника, със сигурност ни трябва и подходящ рутер, за да можем да я използваме оптимално. Скоростите на трансфер при смартфоните и таблетите са многократно по-високи при Wi-Fi, отколкото при 3G/4G. Стрийминг услугите, от които се възползват смарт телевизорите и игровите конзоли, също поддържат безжична връзка, въпреки че позволяват и свързване към интернет чрез кабел.

При бизнеса е дори по-сложно, тъй като там имаме и допълнителни устройства, каквито са принтерите. Освен това сигурността на информацията е винаги гореща тема в офиса. Затова изборът на рутер може да е сложна задача.

Запитайте се:

1. Какъв периметър ми е нужен за сигнала?

Първото, което трябва да знаем, е, че обхватът зависи предимно от технологията, по която рутерът е сертифициран. Актуалните модели работят по стандартите 802.11n или 802.11ac, като препоръчваме да са единствените, които да разглеждате сериозно. Останалите са просто твърде остарели.

При 802.11n и 802.11ac можете да разчитате на теоретичен максимален радиус от около 50 метра. Имайте предвид, че тази стойност е за „идеална“ среда, при която няма смущения от други електроуреди, няма стени и плътни прегради. При стандартите AC и AD можете да очаквате по-високи скорости, в сравнение с N.

Като изключим използваната технология, от самия рутер могат да се очакват вградени или външни антени. Ако последните са подвижни, бихте могли да насочвате сигнала в посоката, където ви е най-необходим.

2. Каква скорост ви е необходима?

Практически всеки рутер би трябвало да е достатъчен за смартфоните и таблетите. Не стоят така нещата обаче с телевизорите и лаптопите. Там определено скоростта има значение, особено при сваляне на файлове или стрийминг на мултимедия.

Да вземем за отправна точка изискванията на Netflix. За да е сигурно, че устройствата ви ще могат да възпроизвеждат клипове и филми с резолюция Full HD (1080p), рутерът трябва да поддържа поне 5.0 Mbps. Свалянето и гледането на 4K Ultra HD материали в реално време изисква около 10 Mbps.

Положението е сходно при YouTube и други доставчици на такива услуги. Добрата новина е, че всички рутери, произведени през последните две-три години, ще се справят с такова натоварване. Дори ще могат да доставят сигнал без прекъсване до второ устройство.

[notification type=“alert-info“ close=“false“ ]Геймърите и офисите се нуждаят от по-високи скорости, които са налични само от рутерите, работещи по стандартите 802.11n и 802.11ac, като най-новите теоретично достигат скорости до 1.33 гигабита. Добре е да се търсят екстри, като двубандова връзка за едновременна работа на 2.4GHz или 5GHz, beamforming за насочване на сигнала до определена точка и определено устройство, и др. За бизнеса никога не е излишно, ако моделите имат вградена поддръжка на облачни услуги и защитни системи за повече сигурност.[/notification]

3. Колко устройства ще са включени в мрежата?

Не е толкова важно колко са джаджите, закачени за един рутер, а в каква степен те го натоварват и колко често го правят. Една игрова конзола или компютър, да речем, докато са в режим на игра в интернет, осъществяват сериозно натоварване във всяка една секунда. От друга страна, един смартфон може да е свързан със същия рутер, но да актуализира прогнозата за времето или статуса на Messenger и Viber по веднъж в минута, и то с нищожен пакет от данни.

Ето защо, ако ви трябва безжичен рутер, който не само да поддържа много устройства и да издържа на натоварвания, каквито са гейминг сесиите, е добре да потърсите модел с възможността да определя приоритета на активните връзки. Много от решенията, предлагани от Ardes.bg, разполагат с такива функции. Винаги можете да се консултирате с нашите експерти и да сте сигурни, че правите точния избор.

Loading Facebook Comments ...