С какви функционалности Huawei изпревари Apple?

Много последователни години Samsung си остава водещият производител на смартфони. Едва ли лидерството на южнокорейската компания ще бъде отнето в обозримо бъдеще, но наскоро станахме свидетели на интересен обрат в битката за второто място. Китайският бранд Huawei успя да измести Apple, което изненада някои анализатори, а други го отчетоха като „в реда на нещата“.

Причините за стремглавото издигане на Huawei не са една или две, а имат и най-различен характер. От една страна, качеството на продуктите им се повиши и достигна световно ниво. От друга — цените им са значително по-достъпни, в сравнение с тези на Apple. Тук може да се добавят и няколко успешни опита за иновации, съпроводени от агресивен маркетинг.

В настоящата статия няма да разглеждаме горните обстоятелства, заради които Huawei зае престижната позиция. Но можем да разгледаме въпроса от чисто технологичен ъгъл, като обърнем внимание на функционалностите в смартфоните на двата конкурента. А по този начин лесно ще открием и някои предимства в полза на новия обитател на второто място.

[notification type=“alert-warning“ close=“false“ ]За целта ще използваме предимно директни сравнения между моделите Mate 20 Pro и iPhone XS, понеже са от един клас и са насочени за една и съща потребителска група.[/notification]

Камера

Най-оспорваната надпревара между производителите на смартфони е по отношение на основната камера. Само през последните няколко тримесечия видяхме бум на двойни, тройни и четворни модули с невероятни сензори и обективи. По всичко личи, че тази тенденция ще се запази поне и през 2019 г.

Ако съпоставим Mate 20 Pro и iPhone XS, веднага ще забележим, че моделът на Huawei е по-атрактивен именно заради камерата си, предлагаща 5-кратен зум и лещи на Leica. Тя е тройна и съчетава 20MP матрица с ултраширокоъгълна оптика + 40MP (широкоъгълна) + 8MP (телефото). Решението на Apple предлага стандартна двойна камера с 2-кратно увеличение и четворна LED светкавица.

Превъзходството на Huawei по този показател е обяснение и за по-добрите продажби. Имаме предвид чистите показатели, а не качеството на изображенията, което е на много високо ниво и при Apple. Но по всичко личи, че по-голям брой фотоентусиасти са се доверили на тройната камера.

Дисплей

Феноменалните Retina дисплеи са се доказали от доста години насам. Apple ежегодно повишава контраста и цветопредаването им, като подобренията достигат 60% при 5.8-инчовият екран на iPhone XS. Резолюцията му е 2436×1125 пиксела.

В същото време обаче Huawei яхнаха статистиките, според които потребителите изобщо не се притесняват от дисплеи с диагонал над 6 инча (15 см). Зашеметяващият AMOLED панел в техния 6.39-инчов Mate 20 Pro е с Quad HD резолюция (3120×1440) и това е друго обяснение за предимствата му пред новите айфони.

[notification type=“alert-info“ close=“false“ ]Модерните телефони на Huawei са невероятно производителни, особено в ежедневните задачи. Това се дължи на комбинацията от собствено разработен чип Kirin и най-новата оптимизирана версия на Android 9 Pie. Въпреки че процесорът A12 Bionic, използван от Apple, също е много добър, изостава в бенчмарковете спрямо и други конкурентни алтернативи.[/notification]

Батерия

И двете компании използват литиевойонни батерии. При Mate 20 Pro например имаме такава с капацитет 4200 mAh, която позволява почти непрекъсната експлоатация на устройството в продължение на близо ден и половина. Безспорен факт е, че такава екстра винаги се търси и цени от потребителите.

При iPhone XS имаме батерия с капацитет 2658 mAh, който е значително по-малък не само спрямо предлаганото от Huawei, но и от повечето други конкуренти. В наши дни всеки флагман с батерия под 3000 mAh може да се смята за осигуряващ нещо под писаните и неписаните стандарти.

Това според нас са някои от хардуерните разлики между два от водещите продукти на тези компании, които отчасти обясняват защо китайският производител върви нагоре в класациите, а американският беше принуден да преизчисли очакваните си печалби с по-скромни и по-трезви числа. Все пак при един такъв анализ трябва да се има предвид, че двата бранда използват различни операционни системи, които пък вървят ръка за ръка с различна публика от почитатели.

Така че сравнението може да се разглежда и като такова между портокали и ябълки. Ето защо Ardes.bg предлага и винаги ще доставя най-новите модели сред смартфоните на тези и останалите водещи компании.

Loading Facebook Comments ...