Допълнителните възможности на фитнес гривните

Миналата седмица отговорихме на въпроса: как работят фитнес гривните? Тогава разгледахме няколко функции, начело с пулсомер и крачкомер, които се поддържат от почти всички модели. Включително от тези в ниския ценови клас. В настоящия материал ще се задълбочим повече в темата.

От изложението ще се разбере, че тези компактни и достъпни джаджи имат невероятни възможности. Но, за разлика от уменията им, обсъдени в предишния материал, този път ще акцентираме и върху друго. А именно — резултатите, които би трябвало да се приемат с известни резерви.

Колко надолу са калориите?

Когато предния път писахме за крачкомера, изтъкнахме, че данните са доказано достоверни или поне много близки до реалните. Особено когато са получени не само от вградения акселерометър в самата гривна, но и подкрепени от GPS модула на смартфона. На тяхна база се изчисляват изгорените калории.

Да, говорим за не за реалното измерване на загубените калории. Няма и няма как да има гривни, които следят теглото ви в реално време. Но производителите на такива машинки се позовават на световно признатото уравнение Харис-Бенедикс, при което се взимат предвид направените крачки, ръстът и теглото ви, пола и възрастта.

Защо никога данните за калориите не могат да бъдат напълно точни? — Най-малкото понеже всеки човек има собствен метаболизъм. При едни хора калориите се горят много по-бързо от други. По тази причина например нормалните килограми за страдащите от хипофункция на щитовидната жлеза и значително по-бавен метаболизъм са с до 10 кила повече, отколкото при останалите.

Изминато разстояние

Ако гривната не се възползва от активиран GPS, по никакъв начин не може да измери с точност километрите, които сте извървели. Отново се използва стандартизирана сметка, която е само ориентировъчна. И по никакъв начин не е напълно универсална за всеки човек.

Например тези сметки биха могли да се съобразяват с вашия ръст, ако изобщо сте го въвели в софтуерното приложение към аксесоара. Да речем, крачката на един средностатистически човек се смята за около 70 см. Като изброи с точност крачките, машинката лесно може да ги умножи по 0.7 метра, за да ви даде разстояние в километри или мили.

Но не при всеки индивид една крачка се равнява на 70 см. Освен това гривната може да отмери крачки, ако ходите или тичате на място. Ето защо бихте могли да навъртите над 10 фиктивни км/ден, въпреки че не сте излизали от стаята или дома си.

Актуално и прогнозирано време

Понеже смарт устройствата разполагат с електронен дисплей, могат да ви ориентират за разнообразна информация: кой ви търси по телефона, имате ли непрочетени текстови съобщения и др. Не може да се мине и без времето, което е любимата тема за неангажиращи разговори по целия свят.

Но откъде гривната получава сведения за времето в момента и прогнозите за следващите дни? — От смартфона. И то при условие, че са сдвоени и между тях има активна Bluetooth връзка.

Дали прогнозата за времето е вярна? — Зависи от онлайн услугата, доставяща данните. А всеки си има и собствено мнение относно това, доколко синоптиците познават.

Ще намерите най-добрите умни часовници и спортни гривни в богатия каталог на Ardes.bg.

Loading Facebook Comments ...