Колко точни са фитнес гривните и как работят?

Едни от най-интересните мобилни джаджи, които се борят за вниманието на потребителите, са смарт часовниците и фитнес гривните. Последните често са наричани и смарт гривни, което е оправдано, ако имаме предвид колко „умни“ неща са способни да правят. В случай че искате да знаят как работят и доколко можете да се доверите на данните от тях, тази статия ще ви бъде полезна.

Ще разгледаме само функциите, които практически се предлагат от всички водещи производители и техните бюджетни модели. С други думи — универсалните измервания и екстрите, налични в устройствата, започващи от около 40 лева и рядко надхвърлящи 100 лева. И така, кое е онова, което вършат идеално и на което можете да имате доверие?

Пулсомер

Измерването на сърдечния ритъм се осъществява от сензор, разположен от долната страна на гривната — там, където джаджата се докосва до кожата на китката. Технологията разчита на мощна LED светлина, която прониква до капилярите на кръвоносната система, датчикът отчита тяхното разширяване или свиване според съкращаването или разгъването на сърдечния мускул.

Има ли място за грешки? През годините са правени множество тестове и е отчетено, че дори най-евтините фитнес гривни измерват пулса с изумителна точност. Но има две условности, които трябва да се съблюдават:

• Ръцете, а и цялото тяло трябва да са в покои. Ако измерването се извършва, докато вървите, тичате или правите други упражнения, е възможно да получите неточни резултати.

• Каишката не трябва да е нито прекалено стегната, нито твърде разхлабена. Всеки модел обикновено идва с указания колко трябва да пристягате устройството към китката си, за да не затруднявате работата на пулсомера.

Обобщено, когато се следват инструкциите и се спазват лесни правила, данните от умния аксесоар могат да са почти толкова точни, колкото и при измерване на сърдечния ритъм от медици в лекарския кабинет.

На снимката:
Xiaomi Mi Band 3 — модел, който е идеален и за двата пола, с оранжева каишка, която условно се смята за малко по-подходяща за дамите.

Крачкомер

Световната здравна организация препоръчва да изминаваме поне 8,000 крачки всеки ден, за да поддържаме добра форма или да си помогнем със свалянето на излишни килограми. Други експерти казват, че ще е по-добре, ако ежедневните крачки са 10,000. А някои са на мнение, че същият ефект се постига и само с 6,000, като те били по-щадяща норма за костите и ставите.

Във всеки случай е разумно да се движим достатъчно, като изминаваме между 6 и 8 километра на всеки 24 часа. Измерването на стъпките и разстоянието е изключително лесно с умните гривни. Нещо повече — то е автоматично и много точно, особено ако се допълва от GPS функциите на свързан смартфон.

Но и без телефона точността е доста висока, което се дължи на вградения акселерометър. Сензорите му и алгоритмите не просто разпознават кога ходите, но съобразяват скоростта, с която го правите, дали тичате, дали подскачате, или пък сте се заели с някакви други гимнастически упражнения и тренировки.

Оценка на съня

Същите компоненти, измерващи крачките, позволяват да получите обща представа и за качествата на съня си. Принципът е същият, но с тази разлика, че гривната не анализира извършените движения в триизмерното пространство, а липсата на такива. Защото, докато спим, рядко се движим.

И тук има някои особености, които обаче трябва да се имат предвид. Една от тях е, че понякога джаджата може да се обърка. Да речем, легнали сте да гледате телевизия и не извършвате никакви действия, ако не броим дишането, говоренето или смяната на каналите, докато държите дистанционното с ръката, на която нямате датчик за движения.

Една такава ситуация би могла да заблуди машинката, че вече сте легнали да спите и сте във фазата на тъй наречения лек или плитък сън. Много по-точни статистики ще получите за дълбокия сън, който е препоръчително да бъде поне 2 часа на денонощие.

В следващия материал ще изброим функции, с които смарт гривните леко се надценяват. Или ако си вършат работата и носят достоверни данни, статистиките трябва да се приемат с резерви, тъй като не са универсални, а само условни. Във всеки случай тези устройства са безусловно полезни и си струват всяка стотинка.

[notification type=“alert-success“ close=“false“ ]Вижте предложенията в каталога на Ardes.bg.[/notification]

Loading Facebook Comments ...