USB 4.0 и Thunderbolt 3 като че ли се сливат в едно

Само за последната седмица това е втората новина, свързана със стандартите USB. Такива вести не могат да се отминат с безразличие, тъй като са важна част от всяко съвременно устройство. USB портове се използват от смартфоните, най-малкото за зареждане, а при лаптопите и компютрите, както и при телевизорите, функциите им са значително по-многобройни.

Наскоро писахме за новия стандарт USB 3.2. Днес асоциацията USB Promoter Group изнесе повече информация относно ревизия 4.0. Тя ще поддържа скорости на трансфера до 40Gbps, в два канала по 20Gbps.

Новият стандарт няма да изисква нов тип кабели. Сегашните с USB Type-C конектор ще могат да се използват и ще поддържат упоменатите високи скорости. Струва си да се отбележи, че характеристиките на USB 4.0 стават идентични с тези на технологията Thunderbolt 3, което накара някои анализатори да говорят за „сливане на двата протокола“.

През лятото на 2019 г. USB Promoter Group ще оповести още данни за етапа на разработката и заложените иновации. Към днешна дата няма никакви сигурни данни кога ще излязат първите дънни платки и компютри с USB 4.0. Вижте наличните решения в каталога на Ardes.bg.

Loading Facebook Comments ...