Брюксел отлага пускането на 5G от опасения за здравните последствия

Белгия е сред страните с най-строги регулации за допустимите нива на електромагнитна радиация, затова тази новина не идва като изненада. Стотици лекари и учени подписаха петиция, с която се настоява за мораториум върху разгръщането на 5G инфраструктура. Те са убедени, че тази технология ще има предвидими вредни последствия върху човешкото и животинското здраве, както и върху околната среда.

Изданието Brussels Times цитира тамошния екологичен министър Селин Фремо:

„Не мога да приема тази технология, ако тя не съответства на стандартите, които трябва да защитават гражданите. Няма значение, че става дума за [предизвикващата възторг] 5G или друга. Хората от Брюксел не са опитни мишки, които бих продала за печалба. Не можем да оставяме неизяснени въпроси.“

Установено е, че 5G технологията не покрива настоящите стандарти на Белгия. Дори при по-старите 4G мрежи антените на мобилните оператори предизвикват облъчване с 6 волта/метър, а това е създавало проблеми. Три от местните телекоми неотдавна сключиха договор с правителството, който ще доведе до занижени стандарти за безопасност.

Но именно този договор накара редица граждани да се почувстват изтъргувани в полза на частни бизнес интереси. Именно него има предвид и министър Фремо, която и в други изявления е настоявала, че за рисковете от 5G трябва да се говори, а не безрезервно да се изгражда потенциално опасна инфраструктура, както вече правели някои страни.

В България също се говори за 5G мрежи, но тяхното евентуално въвеждане не се очертава скоро. Тепърва от 2019 г. ще излизат и първите устройства, които ще ги поддържат. Вижте актуалните смартфони в юбилейната селекция на Ardes.bg.

Loading Facebook Comments ...