Gartner: От началото на 2019 г. са осигурени близо 60 млн. нови РС

Излезе най-новият доклад на Gartner, една от водещите статистически агенции в света. Според събраните данни през първото тримесечие на текущата година доставките на персонални компютри възлизат на 58,5 милиона единици. В бройката влизат настолните решения.

През 2019-а за този отчетен период се наблюдава лек спад. Пресметнат е на 4,6%, който не е необичаен за това време на годината. Тези три месеца традиционно се свързват с не чак толкова активен потребителски интерес, особено след далеч по-активния търговски сезон около коледно-новогодишните празници.

Gartner предлагат и коментари за представянето на водещите производители. Lenovo и HP си дишат във вратовете, а пазарният им дял съответно е 22,5% и 21,5%. Прогнозите са, че тези две компании през второто тримесечие ще могат да се похвалят с ръст от (отново съответно) 6,9% и 0,8%.

Dell държат третото място и също могат да се надяват на положителни резултати. Не стоят така нещата с Apple и Asus, които от началото на годината имат спад в продажбите, макар и значително под 10%. Единствената популярна марка, изрично спомената с отрицателен ръст от -13,2%, е Acer.

Преди края на 2019 година не се очакват значими промени в сегашното състояние на пазара. Недостигът или пълната липса на нови процесори от Intel се сочи като една от ключовите причини за застоя. Друга пък е по-големият интерес към лаптопи, отколкото към десктопи.

Ardes.bg предлага модерни компютри и от двата типа, както и нишовите конфигурации тип All-in-One.

Loading Facebook Comments ...