Pegasus е сериозна заплаха за смартфони, лаптопи и облачни хранилища

Темата за сигурността на личните данни е особено актуална покрай епопеята с „хакерската атака“ срещу НАП, която стана водещо заглавие и в международните медии. Настроени на тази вълна, специализираните технологични сайтове обръщат внимание на новата заплаха за смартфони с Android и iOS. Тя се нарича Pegasus и дава неоторизиран достъп дори до облачни услуги.

Известно е, че Pegasus е разработка на израелска компания, вероятно по поръчка на разузнавателните агенции. Зловредният код обаче вече е в ръцете на още по-безконтролни среди. След като заразят мобилното устройство, по данни на DigitalTrends, могат да се разглеждат и да се копират файловете на потребителите в Google Drive и iCloud.

Твърди се, че Pegasus, веднъж добил достъп до облачните хранилища, може да заразява и дори лаптопи и настолни компютри. Разбира се, това е възможно, ако те също се синхронизират с Google Drive и iCloud. Редица големи бизнеси вече извършват профилактика на машините си и очакват актуализация на анти-вирусния софтуер за изчистване на зловредния шпионски код, ако са станали негова жертва.

Едни от най-добрите анти-вирусни пакети се предлагат от Ardes.bg.

Loading Facebook Comments ...