Изберете най-подходящата IT екипировка за учениците и студентите

Дигиталното обучение навлезе в българската образователна система. То със сигурност ще се развива в следващите години, тъй като учениците се справят добре с него – според статистиките, най-добрите им резултати са именно от часовете, свързани с компютърни технологии. А тъй като започва новата учебна година, обновяването на техниката за академични цели може да бъде същинско предизвикателство.

Като специалист с богат опит в тази сфера, Ardes.bg и през 2019-а провежда акция „Отново на училище: Избери подходящата IT екипировка“. Можете да разгледате и поръчате специални предложения на настолни и преносими компютри, смартфони и таблети, монитори и други периферни устройства, подходящи за учениците и студентите. Кампанията със сезонно намалени цени ще продължи до 22 септември.

Какво устройство е най-подходящо?

Настолен компютър, лаптоп или таблет? Въпросът не е нов, но отговорът му има по-особен характер в контекста на училищата и университетите. В тази статия ще се опитаме да дадем насоки, съобразени с образователната програма.

При таблетите липсва физическа клавиатура, а тя е необходима за въвеждането на дълги текстове, каквито често се изискват от учениците и студентите. Писането на цяло есе или дипломна работа чрез виртуалната клавиатура и сензорния екран на таблета не е удачно решение.

Но тези устройства могат спокойно да послужат като допълнително помощно средство. Всъщност те се използват с такова предназначение, при това от години. Те заместват електронните четци за книги и няма проблем да се попълват тестове чрез докосване на предварително зададени отговори.

Настолен или преносим компютър за академични цели?

Каквото и да изберете, със сигурност ще получите еднакво добра производителност. И удобство при писането на дълги текстове — не само по отношение на възложените задачи от училището и университета, но също така това е валидно при общуването с писма, чрез чат програми и в социалните мрежи. Понякога ще се налага учениците и студентите да принтират трудовете си.

Така стигаме и до поредното предимство на компютрите пред таблетите. Те имат улеснена свързаност с всякакви принтери. Би могло да се възрази, че модерните печатащи устройства позволяват разпечатване на документи от смартфони и таблети, а даже и директно от облачни услуги, като Google Drive и Dropbox. Но дори да имате такива у дома си, не е сигурно, че ще ги намерите в образователната институция или на друго място, където ви трябва спешно отпечатване.

Голямото предимство на лаптопите

Нетбуците, ноутбуците, ултрабуците — изобщо преносимите компютри — имат нещо, което ги отличава от настолните машини. Това е тяхната мобилност. Или казано иначе — характеризират се с достатъчно малки габарити, позволяващи им да ги носите почти навсякъде със себе си.

Това не трябва да се подценява, защото идеално се вписва с начина на живот и потребностите на учениците и студентите. Ако те имат само настолен компютър, ще могат да го използват единствено у дома си. Пренасянето му на друго място е свързано с неудобства, тъй като размерите му са големи, теглото — високо, а трябва да помислите и за периферията — монитори, отделни клавиатури и прочие.

Всички тези главоболия се спестяват чрез лаптоп. С него можете да пускате програми по ваш избор (за текстообработка, за четене на електронни учебници и книги, за (полу)професионалната работа на студентите), като повечето дори не са налични за таблети. Също така задължително имате и USB портове, в които можете да включвате периферия — принтери и външни монитори, — но и преносими флаш памети. Обмяната на файлове между съученици и състуденти ще бъде по-лесна от всякога.

Вижте промоционалните оферти на Ardes.bg в тазгодишната кампания „Отново на училище: Избери подходящата IT екипировка“.

Loading Facebook Comments ...