Защо UPS-ите за офиса и дома са необходимост, а не разточителство

При наскорошно посещение на летището в София се разрази буря и полетите бяха забавени. Не това обаче беше странното. Компютрите в един момент изключиха и работата на служителите, обслужващи пасажерите, стана невъзможна. Невероятно, но факт — машините им не бяха снабдени с решенията за непрекъсваемо токозахранване, известни и като UPS.

Ползата от такива външни устройства са не само за големи компании. Те са извънредно полезни за офисите на малкия и средния бизнес, а също и за дома. Освен това стандартните решения са достъпни като цени и ще позволят поне да запишете (save-нете) отворените документи

при непредвидено спиране на електричеството

Професионалистите, които разчитат изцяло на работата с компютър, могат с един UPS да си спестят безброй главоболия и парични загуби. Това става толкова по-валидно, колкото по-голямо е дадено стопанско сдружение или колкото по-ангажиран е работникът. Тук можем да вземем под внимание и външни фактори, като редовното покачване на цените на електроенергията. Непрекъсваемите токозахранващи устройства често имат режими на работа, водещи и до по-приемливи сметки за тока.

Но ползата от тях съхранява и много повече — инвестицията в самите компютри. Най-малкото гарантира, че някои от по-уязвимите компоненти (харддискове, вътрешни захранвания и др.) няма да се повредят от токовите удари. UPS-ите са допълнителна защита и против опасните промени в напрежението.

Изборът на UPS

Това може да се окаже трудно начинание за повечето потребители. В каталога на Ardes.bg се намират разнообразни решения от различни марки и в обширен ценови спектър. За доста хора може би е трудно изобщо дори да направят първата крачка, но винаги могат да се консултират с нашите експерти.

Общото, което може да се каже за тези устройства, е, че някои от водещите производители в този бранш имат над 50-годишен опит. Сред лидерите се нареждат APC, Eaton, Mustek, Fortron, Repotec, Inform, Socomec, Tuncmatik и PowerWalker. Повечето имат модели в трите ценови класа — ниския, средния и високия.

Наред с основната функция да служат като акумулатори или батерии

за компютрите и периферията, те впечатляват и с други характеристики. Колкото по-висок е продуктът, толкова повече са възможностите му. Те са вградени, като обикновено се допълват и от специален софтуер.

Стандартните включват аларма при свръхнапрежение и звукова сигнализация, ако се активира батерията. Последното е важно, тъй като именно благодарение на UPS-а може и да не разберете, че токът от електропреносната мрежа е спрял. Датчик или електронен дисплей ви ориентира колко време имате да работите на акумулатор.

[notification type=“alert-info“ close=“false“ ]При преносимите компютри това не е необходимо, тъй като тяхната батерия служи като вграден UPS.[/notification]

Коефициент на полезно действие (КПД)

Това е основен параметър, с който всички производители се конкурират от много години насам. Към днешна дата той често достига 95% в онлайн режим на двойно преобразуване или до 98% във високопроизводителен режим. Ако десктопите и сървърите ви останат без електричество, се включват и допълнителни резервни мощности, при които някои компании отчитат до 28% повече мощност спрямо конкурентните модели.

Надпреварата в този сегмент доведе и до забележителен скок в дизайна на продуктите. Традиционните UPS-и изглеждат все по-добре на стелажи. Но има и такива с много с красив външен вид, които няма да отблъскват дори да стоят редом с настолния компютър. Това не е за сметка на функционалността — решенията от висок клас позволяват добавяне на външни батерийни модули чрез „гореща замяна“ (hot swap), тоест без системата да бъде изключвана.

Ако частните потребители, бизнеса и професионалистите се издържат с компютри или са си патили от токови удари и загуба на информация, може би трябва да си кажат „стига с тези неволи!“. А след това и да направят малка инвестиция в нещо, което качествено ще подобри работата им и дори ще им възвърне направения разход заради намалените сметки за ток. Вижте предложенията на Ardes.bg.

Loading Facebook Comments ...