Новата конзола на Microsoft е Xbox Series X и изглежда досущ като РС

Без предварителна рекламна кампания Microsoft обявиха следващата си игрова конзола. Това се случи в рамките на The Game Awards 2019 — „геймърските Оскари“. Мнозина бяха изненадани от анонса, но още повече — от името Xbox Series X и външния вид на продукта.

Известна под работното название Project Scarlett, конзолата от следващо поколение в крайна сметка е била кръстена по начин, будещ асоциации с актуалния Xbox One X. Самото представяне на шоуто се изразяваше в кратък клип, демонстриращ някои от графичните възможности на хардуера и дизайна на устройството.

Ето го и самото видео:

Почти няма технологичен или геймърски журналист, който да скрива впечатленията си, че

конзолата наподобява настолен компютър –

особено когато е разположена вертикално. Изрично се изтъква, че тя може да работи и в хоризонтален („легнал“) вид. Сравнението с кутия на РС е леко преувеличено, тъй като страните са гладки и изчистени от всякакви типично компютърни бутони.

В горната част на Xbox Series X се вижда стилна решетка, зад която мъждукат LED светлини. Възможно е решетката да има отношение и към охлаждането на машината. Този въпрос обаче е обект на спекулации.

А какви са сигурните данни?

Игровата конзола ще използва хардуер на AMD, базиран на доказалите се линии Zen 2 (за процесора) и Navi (за видеокартата). В интервюта след краткия клип Фил Спенсър, ръководещ геймърската дивизия на Microsoft, заяви, че Series X ще бъде „четири пъти по-мощен“ от настоящия Xbox. Ще се поддържа „ray tracing от следващо поколение“ — каквото и да се разбира под това, тъй като и сегашното поколение ray tracing едва започва да навлиза масово в игрите.

Сред данните за графичните възможности най-голямо впечатление прави поддръжката на 8К резолюция, но не е известно при колко кадъра в секунда. Xbox Series X ще възпроизвежда игри при „истинска 4К резолюция“ и 60fps. Уточнението, че ще бъде „истинска“, е важно — сегашният Xbox премащабира 1080p резолюция до 4К.

Виртуалната RAM ще е SSD от нова генерация и по данни на Microsoft, ще бъде над 40 пъти по-производителна от тази в Xbox One. По данни на IGN, Xbox Series X ще заложи на GDDR 6 SDRAM. Смята се, че тази памет значително ще съкрати времето за зареждане на нивата в игрите — т. нар. loading times.

Контролерът и игрите

Във видеото, показано на The Game Awards, се вижда и обновеният контролер. Джойпадът, който ще идва в комплект с конзолата, много наподобява този за Xbox One. Но станаха известни и нововъведенията. Добавен е share бутон, аналогичен на онзи в PS4, а падът за посоките е вдъхновен от контролера Elite Series 2.

Единствените твърдо потвърдени игри на този етап са:

• Halo Infinite

• Senua’s Saga: Hellblade 2

Има и други заглавия, които се разработват, но те не са официално обявени. Някои от тях ще имат версия и за Xbox One. От различни интервюта става ясно още, че Microsoft тепърва ще купува геймърски студия, за да си осигури ексклузивни игри за Xbox Series X.

Конкурентът им Sony вероятно ще направи същото. Премиерата на PlayStation 5 се очаква догодина — може би в първата половина на 2020-а. И двете игрови конзоли ще се предлагат за следващия коледен сезон.

Компютърните геймъри пък могат да следят ежедневните промоции на лаптопи и десктопи за игри в празничните оферти на Ardes.bg.

Loading Facebook Comments ...