АМD се гордеят с 8-ядрените си процесори Ryzen 4000 за лаптопи

Третото поколение процесори Ryzen за лаптопи вече е факт. AMD представиха продуктовата си линия Ryzen 4000 на текущото изложение CES 2020, провеждано в Лас Вегас. Чиповете залагат на 7-нанометровата платформа Zen 2 и ще се предлагат в два основни варианта.

Първият вариант е с 15W консумация на енергия и ще се използва в ултрабуци, при които автономията при работа на батерия е сред най-важните характеристики. 45-ватовите Ryzen H-Series ще имат по-широко приложение и ще са по-интересни за най-мощните лаптопи и в съчетание с високопроизводителен хардуер.

Основните спецификации на Ryzen 4000

Данни за ядрата, нишките и консумацията на енергия са обобщени в следната таблица:

Производителни като процесори за настолни компютри?

Лиса Су, директор в AMD, беше цитирана да твърди, че новите процесори са почти аналогични на вариантите за десктопи. Макар това твърдение да е по-скоро рекламно и преувеличено, бяха разпространени данните от първите бенчмаркове. Чиповете на компанията са сравнени с тези от десето поколение Core на конкурента им Intel.

Ако се доверим на тези данни, със сигурност може да се каже, че Ryzen 4000 като цяло са по-мощни от съответните модели на Intel. По-високата производителност и двойното понижение в разхода на енергия били постигнати със самото преминаване от 12-нанометров към 7-нанометров процес.

На CES 2020 станаха известни и производителите на преносими компютри, които първи ще интегрират Ryzen 4000 в своите продукти. Сред назованите компании се нареждат (по азбучен ред): Acer, Asus, Dell, HP и Lenovo.

Наличните процесори на AMD и Intel могат да се закупят самостоятелно от онлайн магазина на Ardes.bg или в напълно окомплектовани настолни и преносими компютри.

Loading Facebook Comments ...