OmniVision конкурира Samsung с 1/1.3” сензор за мобилни камери

На изложението CES 2020 беше обявен сензорът OV48C, предназначен за камери на умни телефони. Негов производител е OmniVision, а основната характеристика е, че е с размер 1/1.3” и пикселите му са с големина 1.2 микрона. Резолюцията му е 48MP.

Защо тази е сред най-значимите новини на популярното международно експо? Този въпрос е напълно основателен, ако знаем, че Samsung отдавна анонсираха свой 108-мегапикселов мобилен сензор. Привидно един 48-мегапикселов модел не би трябвало да се разглежда като негова сериозна конкуренция.

Обяснението е в големината на пикселите

Опитните фотографи са наясно, че качествата на снимките и клиповете не се определят само или изключително от броя на светлочувствителните „точки“ в чипа. Даже напротив – ако броят им е голям, но са разположени на малка площ, има голяма вероятност те да си влияят взаимно и да се появи цветен шум. При фотосензорите правилото „колкото по-малък, толкова по-добре“ не важи.

Разработката на OmniVision осигурява пълните 48MP при големи 1.2µm пиксели. Ако резолюцията се ограничи до 12MP чрез т. нар. Hardware Remosaicing и Pixel Binning, пикселите работят като 2.4µm. Това ще увеличи още повече качеството на детайлите и би направило размера на файловете по-удобни за споделяне.

За сравнение, пикселите в сензора на Samsung са 0.8 микрона.

Има и други екстри

OmniVision са предвидили 4-клетъчен цветен филтър (Quad Bayer) и хардуерна поддръжка на новия HDR стандарт. С тази иновация чипът става първенец в нов продуктов сегмент. Очаква се снимките на оскъдна светлина или при изкуствено осветление да са впечатляващо добри, като разпространените примерни изображения подкрепят този възглед.

Поддръжката на видео също е забележителна. OV48C ще поддържа клипове с 8К резолюция и 4К при 60 кадъра/секунда. Почитателите на движения при забавен каданс (slow motion) ще могат да се възползват от дори по-високи скорости на заснемане: до 240fps при Full HD 1080p и до 360fps при HD 720p.

OV48C вече е даден за тестове на компаниите, произвеждащи Android-базирани смартфони. Първите комерсиални модели с този сензор се очакват в края на 2020-а или догодина. Вижте актуалните телефони, подходящи за мобилна фотография, в каталога на Ardes.bg.

Loading Facebook Comments ...