Бихте ли се отказали от Turbo Boost за лаптопа си?

През последната седмица се появиха няколко бенчмаркове, в които се казва с различна степен на категоричност, че функцията Turbo Boost не е препоръчителна при лаптопите. Първи с това мнение излeзе редактор на компютърното издание ExtremeTech, като то беше подкрепено и от други ентусиасти. Причината е, че тази екстра, включена в процесорите на Intel и AMD, причинява значително изтощаване на батерията.

Досега са направени тестове само с чиповете на Intel, но се предполага, че проблемът е сходен и при AMD-базираните ноутбуци. При изключване на Turbo Boost е отчетено понижение в консумацията на енергия, достигащо 62 процента! Също така се подобрява и температурата в корпуса на лаптопите, без да се губи твърде много от производителността.

Защо се говори само за „препоръка“

Технологията Turbo Boost позволява временно подобрение в производителността на процесора, без да се налага той да работи на максимална честота. Това е положително, особено при десктопите, които не са зависими от заряд на батерия, а имат постоянно и неизчерпаемо захранване. Но потребителите на лаптопи, за които автономията е по-важна от по-бързите изчисления, има върху какво да се замислят.

Ако решат за изключат Turbo Boost, има вероятност да се натъкнат на друг проблем. А именно – това е значително по-трудно при преносимите компютри, отколкото при настолните. Ще им се наложи да използват програми като Throttlestop или да се надяват, че устройството им има BIOS, включващ опция за де/активация на този параметър.

Ardes.bg предлага асемблирани компютри и лаптопи с отлично съотношение между производителността и цената.

Loading Facebook Comments ...