Опасни ли са „лихварите“ на Opera за българските потребители?

Компанията зад популярния браузър Opera си навлече сериозни главоболия. За една седмица, считано от миналата сряда, нейните акции се обезцениха с 22%, понеже прилага съмнителни практики в нейните мобилни приложения и погазва правилата на Google Play. Твърди се, че „лихварските“ програми OPesa, OKash, OPay и CashBean предлагат неизгодни условия за потребителите.

Тези приложения за смартфони осигуряват т. нар. бързи кредити. По данни на Opera, най-високият лихвен процент не надвишава 33% на година. Това твърдение беше атакувано от независима компания, която доказа, че при някои от „лихварите“ става дума за 438%.

Цитиран е и случай на годишна лихва, достигаща умопомрачителните 876%.

Opera беше обвинена, че притиска длъжниците

Обвиненията ще трябва да се докажат, но пострадали настояват, че личните им данни са били неправомерно използвани, за да бъдат изнудвани. За да постигне целите си, компанията е опитвала да окаже „социален натиск“ на длъжниците, като се е свързвала с техни роднини, приятели и колеги, и да ги настрои срещу тях.

В лаконично изявление на Opera, дадено вчера, се казва:

We continue to provide more than 60 days repayment options for users, as required.

(Продължаваме да даваме над 60 дни възможности на потребителите да се издължат, както се изисква.)

Премълчано е обаче какво се случва след изтичането на този период. Скандалът най-вероятно ще бъде разгледан сериозно от правния екип на Google. Смята се, че ако злоупотребите на Opera бъдат доказани, компанията може да изгуби лиценза си да разпространява своите приложения през платформата Play за Android.

Най-много засегнати потребители живеят в Индия, Кения и Нигерия. На този етап няма данни българи да се възползват от бързите кредити, осигурявани през OPesa, OKash, OPay и CashBean. Ако имате нужда от заем, определено продуктите на Opera не се нареждат сред разумните варианти и рискувате да си навлечете неприятности.

Ardes.bg предлага Android-базирани смартфони и таблети, произведени от водещите световни брандове и идващи с предварително инсталиран софтуер, който стриктно следва правилата на Google.

Loading Facebook Comments ...