ЕС бори боклука чрез задължителен USB Type-C при смартфоните?

Нов законопроект за изменение и допълнение на Директивата за радиооборудването беше приет от Европейския парламент. Скоро предстои да бъде разгледан и от Съвета на Европа, където най-вероятно ще получи следващото си одобрение. Ако това се случи, от 2021 година всички производители на смартфони и таблети, предлагащи модели на пазарите в Европейския съюз, ще бъдат задължени да се обединят около единен порт за зареждане на тези устройства.

Най-вероятно този порт ще бъде USB Type-C. Понастоящем той се използва в почти всички Android-базирани умни телефони от среден и висок клас. Използването му от догодина и в бюджетните модели, много от които продължават да залагат на стандарта microUSB, няма да повлияе сериозно на тяхната цена.

Единственият производител, за който се задават проблеми, е Apple

Американската компания предпочита Lightning порт, тъй като позволява по-тънък профил на айфоните. Ако новият закон влезе в сила, Apple вече обмислят преминаване към USB Type-C още от 2021 година, или поне за новите модели, предназначени за европейския пазар. Според някои експерти обаче, е по-вероятно да изберат дизайн без порт и перспективната функция за безжично зареждане.

Инициативата на ЕС цели да се ограничат електронните отпадъци. Боклукът от различни зарядни устройства и аксесоари годишно възлиза на 51,000 тона. Вярва се, че преминаването към единен стандарт, сериозно ще го ограничи.

В продуктовия каталог на Ardes.bg ще намерите смартфони и таблети, предназначени за европейския пазар и отговарящи на всички изисквания на европейското законодателство.

Loading Facebook Comments ...