Вярно ли е, че 4К мониторите харчат 4 пъти повече ток?

Един от най-разпространените митове относно компютърните монитори е, че тяхната резолюция е правопропорционална на тяхното енергопотребление. Този мит набра популярност с навлизането на стандарта Ultra HD. Хората, които тепърва навлизат в света на технологиите, може да повярват, че 4К дисплеите харчат 4 пъти повече ток — това им се струва логично и не е съвсем лишено от основание.

Но каква е логиката зад този мит? — Щом Ultra HD екраните имат 4 пъти повече пиксели, в сравнение с броя на пикселите при стандарта Full HD, може би те се нуждаят от четири повече енергия. Това схващане може да се чуе или да се прочете не само за мониторите, но също за екраните на смартфоните, лаптопите и телевизорите, понеже тяхната резолюция също нараства през годините.

Реалността обаче е доста по-различна

В действителност това, което потребява най-много електрическа енергия, не са самите пиксели, а главно – подсветката. Съвременните LED подсветки се наложиха като предпочитано решение точно защото са възможно най-икономичните в потребителската техника. Колко ток ще „харчат“ не зависи непременно от броя на пикселите, а преди всичко — от размера на екрана.

Мониторите с 4К резолюция обикновено са големи — над 27 инча (прибл. 68 см). Това е така, понеже предимствата на Ultra HD се виждат най-добре при голям диагонал на панела. Съответно такива екрани се нуждаят от по-голяма подсветка под пикселите.

И е нормално да използват повече електричество.

Но то не е 4 пъти повече, отколкото при по-малките монитори с Full HD резолюция. Да онагледим това с конкретен пример: Philips имат 32-инчов Full HD модел, потребяващ 43W в работен режим. В същата серия има и 27-инчов Full HD модел с абсолютно идентични параметри, при който потреблението е 32W. 27-инчовият им събрат, който е 4К, се нуждае само от 20W.

[notification type=“alert-info“ close=“false“ ]В случая 4К мониторът от тази серия дори е по-икономичен от Full HD моделите, защото му липсва един компонент. При него няма двойка вградени стерео говорители, всеки от който консумира 5W електричество. Но този пример е изключение.[/notification]

Да, като цяло 4К мониторите „харчат“ малко повече ток

Понеже потреблението се измерва във ватове (W), можем да онагледим това по следния начин. Ако един 24-инчов Full HD монитор потребява, да речем, около 15-20W в работен режим, 27-инчовите Ultra HD модели ще консумират между 20 и 30 вата, а 40-инчовите аналогични панели може да достигнат 35W. Ако разгледаме подробните спецификации на мониторите, ще се уверим, че 2 пъти по-големите Ultra HD модели може да искат най-много 2 пъти повече електричество, но не и 4 пъти.

А ползите от значително по-големия екран и цели четири пъти по-детайлната работна площ не се нуждаят от особен коментар. Измерено в пари, месечната ни сметка за ток може да „набъбне“ с броени стотинки или с 1-2 лева (зависи колко часа работим с монитора) заради по-големия панел и по-високата резолюция. Това обаче е ниска и прежалима цена на фона на удобството и възможността да свършим по-бързо работата си.

Ardes.bg предлага компютърни монитори на всички водещи производители. В нашия каталог ще намерите решения в пълния диапазон от размери на диагонала и поддържана резолюция. Можете да съобразите избора си и с енергийния клас на продукта.

Loading Facebook Comments ...