Как геймърите могат да помогнат в борбата срещу COVID-19

Светът е под (само)наложена карантина. В резултат на това геймърската платформа Steam отчете рекордна активност. Мнозина използват „домашния арест“, за да играят, като така вероятно освобождават ескалиращото напрежение.

Технологичният гигант Nvidia обаче има и друга идея. Ако разполагате с мощен компютър и видеокарта за игри, можете да изтеглите програмата Folding@home. Така ще споделите ресурсите на машината си и заедно с милиони други геймъри по света да допринесете за по-бързите изчисления на компютърни модели за справяне с кризата.

Понастоящем бихте могли да съдействате на следните инициативи във Folding@home:

• 11741 : Coronavirus SARS-CoV-2 (COVID-19 causing virus) receptor binding domain in complex with human receptor ACE2.
• 11746 : Coronavirus SARS-CoV-2 (COVID-19 causing virus) receptor binding domain in complex with human receptor ACE2 (alternative structure to 11741).
• 11742 : Coronavirus SARS-CoV-2 (COVID-19 causing virus) protease in complex with an inhibitor.
• 11743 : Coronavirus SARS-CoV-2 (COVID-19 causing virus) protease – potential drug target.
• 11744 : Coronavirus SARS-CoV (SARS causing virus) receptor binding domain trapped by a SARS-CoV S230 antibody.
• 11745 : Coronavirus SARS-CoV (SARS causing virus) receptor binding domain mutated to the SARS-CoV-2 (COVID-19 causing virus) trapped by a SARS-CoV S230 antibody.

Не е задължително видеокартата да е Nvidia

Поддържат се продуктите и на други водещи компании, сред които графичните ускорители и централните процесори на AMD, чиповете на Intel и тези на ARM. Когато активирате Folding@home, можете да изберете и кои ресурси да споделите. Ако компютърът ви е необходим за работа, бихте могли да се лишите само от изчисленията на геймърската видеокарта — за период, който ви е удобен.

Всички видеокарти на Nvidia и AMD, произведени през последните години, са подходящи за тази цел. Те се предлагат от Ardes.bg като самостоятелни компоненти или като част от настолни компютри и лаптопи. Физическите ни магазини работят при повишени хигиенни мерки за сигурност.

Loading Facebook Comments ...