Технологичните продукти, подобряващи живота ни в изолация или под карантина

Вече няколко години работя от къщи и актуалните събития у нас и по света не ме изваждат от рутина. Но не мога да не се замисля: Как щях да се чувствам, ако изведнъж се бях озовал в непредвидена ситуация, рязко променяща битието и стандарта ми на живот? И още по-лошо: ако се бях върнал наскоро от чужбина и бях поставен под задължителна карантина?

Ако бях под своеобразен „домашен арест“ преди век или повече, едва ли щеше да ми е добре в празното пространство между кирпичения под, каменните стени и огнището в единия ъгъл на стаята. Живеем в технологична ера, която нанася нов щрих на израза „моят дом е моята крепост“. Докато „крепостните стени“ са непокътнати, можем да правим всичко между тях.

Стига наличните ни технологии да го позволяват!

И ето че сега мога спокойно да работя, като имам възможност и да общувам с познати и непознати — благодарение на сравнително нов компютър. Радвам се, че неотдавна направих тази инвестиция — оказа се навременна. И бих препоръчал на всеки, попаднал на тази статия, да се замисли — дали и за него не е време да направи същото.

Текущите събития го предполагат. А пък неяснотите или прогнозите за икономиката след извънредното положение може би даже го налагат. Важи и за частните потребители, и за бизнеса.

Когато не работя, чета и проучвам материали

Когато не ми трябва клавиатурата на лаптопа, се радвам, че имам таблет. С него е някак по-удобно да чета сайтове и книги — понякога и в удобството на леглото. Специално за книгите и за пощада на очите ми си мечтая за електронен четец, какъвто нямам… Засега! (Понеже изобщо не съм убеден, че сегашните събития ще приключат скоро или ще бъдат първите и последните от този вид).

Не винаги ми допада това, с което ме занимават по новинарските сайтове. Натрупва се напрежение, което трябва да разтоваря някъде. Може да не съм първа младост, но напоследък изживявам едновременно възраждане и ренесанс на геймърския ми период.

Да, аз също допринасям за рекордната активност в Steam, отчитана през последните седмици. Нямам игрова конзола (засега?), но играя активно на РС. И се радвам, че след като години наред отказвах да държа телевизор в спалнята си, понеже принципно избягвам телевизия, неотдавна размислих.

Не само конзолните, но и компютърните игри са различно изживяване, когато се пускат на голям екран. Въпрос на един HDMI кабел от видеокартата. Липсва ми само 5.1-каналната озвучителна система, която ползвам основно на компютъра — качественият звук е толкова важен в мултимедията, колкото и картината.

Алтернативно решение за извънредно положение

Днес много хора си стоят по домовете. Както живея в блок, не мога да си позволя да надуя до дупка 200-ватовите колонки. Съседите са изнервени от всичко и само това им липсва.

Ето защо за телевизора използвам слушалки с дълъг кабел и големи говорители. Те бяха една от най-новите ми покупки от Ardes.bg. Пак от тях може би ще бъде и четецът за електронни книги, за който често мисля напоследък.

Защо точно от тази търговска верига? — Не защото съм им външен сътрудник или непременно се радвам на преференциални цени (те и без това са „изпилени“). Допадат ми заради хигиената в общуването с клиентите, към които се бях причислил и преди да се заема с поддръжка на блога им. Тази хигиена днес личи и в грижите за чистотата във физическите им магазини.

Уверил съм се лично

Всъщност — много пъти. Имам всичко технологично, което ми позволява да не чувствам самоналожената карантина като тормоз. (Ако не броим онзи четец за електронни книги, на който обаче вече съм хвърлил око.)

Това исках да споделя, като ви насърча да направите ревизия на технологичната си екипировка за извънредни положения и да се запитате: „Имам ли всичко нужно, за да работя производително и удобно у дома, а след това и за релаксация в дом, който е ваша крепост, а не затворнически изолатор?“

Ако отговорът не ви хареса, убеден съм от богат опит, че Ardes.bg ще може да го промени.

Loading Facebook Comments ...