Първите лаптопи с USB4-Ready портове се очакват в края на годината

Корпорацията Cypress обяви два нови контролера USB Type-C, предназначени за бъдещите настолни компютри и лаптопи. Поддържат стандартите USB 3.2 и DisplayPort, но ще бъдат ограничено съвместими (Ready) и с USB4 устройства. Те ще могат да се използват не само за пренос на данни, но и за захранване с интегрирани защити.

Имената на контролерите са EZ-PD CCG6DF и EZ-PD CCG6SF. Те са разработени на базата на 32-битов процесор Arm Cortex-M0 и разполагат с 64 КВ eFlash за евентуално добавяне на по-богати функции. За начало поддръжката на USB4 ще бъде лимитирана, а нейното по-широко и по-пълноценно приложение ще зависи от желанието на OEM производителите и това, което добавят към фърмуера.

Кога можем да очакваме първите лаптопи с тези контролери?

Cypress вече водят преговори с първите OEM компании, готови да започнат серийно производство. То няма да стартира преди третото тримесечие на 2020-а. Но лаптопите с поддръжка на USB4 имат теоретичната възможност да излязат на пазара преди края на годината.

Протоколът USB4 поддържа скорости до 40Gbps, стига да се използват сертифицирани кабели. Освен това осигурява 100-ватова енергия за зареждане на устройства. Базиран е на стандарта Thunderbolt 3, като може да намери приложение и при смартфони, смарт аксесоари, телевизори и други.

Ardes.bg предлага най-модерните десктопи, лаптопи и реновирани модели на всички водещи производители.

Loading Facebook Comments ...